Върховният представител на ЕС по външните работи пристига в Москва, иска среща с Навални

OFFNews 04 февруари 2021 в 11:21 1688 0

Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и сигурността Жозеп Борел пристига тази вечер в Москва, за да обсъди задържането на опозиционера Алексей Навални. 

Той беше изпратен от ЕС след задържането на Навални миналия месец. Опозиционерът тогава се прибра в Русия от Германия, където беше на лечение в продължение на пет месеца след отравяне. Аргументът на руските власти за ареста е нарушаването на условията за пробация. Навални в момента излежава административна присъда от 30 дни затвор, която изтича на 15 февруари. 

Преди дни условната присъда на Навални от 2014 г. бе заменена с ефективна и той ще трябва да прекара 3 години и половина в затворническа колония. Хиляди излязоха на протест от 23 януари.  

Борел пристига в Москва ден след като призова за незабавно освобождаване на Навални, гражданите и журналистите, задържани при протестите. Той нарече присъдата за Навални неприемлива, политическа и в разрез с международните задължения на Москва. 

Според него ситуацията ще се обсъди на следващото заседание на външните министри от ЕС. Тогава бе обсъдена възможността да се наложат санкции на отделни руски граждани, но нямаше консенсус. Той ще бъде на 22 февруари.

В понеделник руското външно министерство съобщи, министър Сергей Лавров ще се срещне с Хосеп Борел в Москва на 5-и февруари.

Руската информационна агенция ТАСС миналата седмица написа, че срещата ще е свързана със задълбочаване на отношенията и обсъждане на перспективите, пред които са изправени руско-европейските отношения. 

"Предвижда се също да обменят мнения по ключови глобални проблеми, които включват ситуацията в Западните Балкани, Близкия изток и Северна Африка, както и в Общността на независимите държави. Разговорите ще бъдат фокусирани и върху възможностите за прилагане на практика на съвместния цялостен план за действие за уреждане на ситуацията около ядрената програма на Иран, по-нататъшната стабилизация на Нагорни Карабах, проблемите на сигурността в Европа и други теми от взаимен интерес", заявиха от руското външно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!