Над 1400 души са задържани след снощните протести в защита на Навални в Русия

OFFNews 03 февруари 2021 в 14:37 1109 0

Снимка БТА/AP

Над 1400 души са задържани по време на вчерашните протести в защита на руския опозиционер Алексей Навални. Арестуваните са от най-малко 10 града, като повечето от тях са от Москва (1145) и Санкт Петербург(248). Това сочат данни на правозащитната организация "ОВД-Инфо". 

Снощи Симоновският съд в Москва по искане на Федералната служба по изпълнение на наказанията замени условната присъда на Навални по делото „Ив Роше“ с ефективна. През 2014 г. опозиционерът беше осъден на 3 години и половина в затворническа колония. Предвид времето прекарано под домашен арест,което ще бъде признато, от присъдата му остават около 2 години и 8 месеца. 

На 18 януари, при завръщането си в Русия, Навални беше арестуван за срок от 30 дни за нарушаване на условията на гаранцията си - нещо, което той отрича да е направил. 

Оттогава десетки хиляди руснаци протестират срещу поставянето му зад решетките.

По време на снощната демонстрация полицията в Москва е съставила над 1300 акта за нарушаване на установената процедура за провеждане на митинг, за повторно нарушаване на правилата за участие в незаконна демонстрация, участие в незаконен митинг, неподчинение на полицейска заповед, съобщи "Интерфакс".

Източник на агенцията твърди, че предишния ден са били задържани около 1500 души, като най-малко 30 от тях са били непълнолетни. 

Какво се случи по време на протестите вчера? 

След решението на съда стотици протестиращи се събраха в центъра на Москва. Скоро в столицата избухнаха сцени на насилие между привържениците на Навални и полицията. Това стана ясно от видеоклипове, публикувани в социалните мрежи. BBC съобщава за журналист, който е бил ударен с палка по главата, а издание The Bell-Русия за двама свои задържани репортери. 

Според агенция "Интерфакс" има най-малко 13 ранени, които са имали нужда от лекарска помощ. 

Градът е бил под обсадата на полицията - били са блокирани главни улици, площади, както и входовете и изходите на 3 основни метростанции- "Охотный ряд", "Площадь Революции" и "Александровский сад".  

Какво се случи в съда?

Навални беше обвинен за нарушаване на наложената му условна присъда за присвояване през 2014 г., според която той трябваше редовно да се отчита пред руската полиция. 

Адвокатите му твърдят, че обвинението е абсурдно, тъй като властите са били наясно с неговия случай. Навални беше отровен с нервния боен агент "Новичок" през август. Тогава той изпадна в кома и беше откаран за лечение в немската болница "Шарите" в Берлин. 

В обръщение към съда, малко преди присъдата, Навални заяви, че делото се използва за сплашване на опозицията: "Ето как работи: изпращат един в затвора, за да сплашат милиони."

"Използвайки Федералната служба за сигурност на Русия, Путин се опита да извърши убийство. Аз не съм единственият- много вече го знаят, а други тепърва ще разберат", отбеляза още той. 

От своя страна Кремъл отрече обвинението в участието в отравянето, както и заключението на западните експерти, че е бил използван Новичок. 

Делото "Ив Роше"

Делото е заведено през 2012 г. по сигнал от руския клон на френската козметична марка “Ив Роше”. Оттам твърдят, че са били подлъгани от двамата братя Навални, Алексей и Олег, да сменят своята партньорска фирма за транспорт и доставки. Новият контрагент е бил фирма на братя Навални, а цените й са се оказали по-високи - така “Ив Роше- Восток” претърпяла щети на стойност 26 млн. рубли (днес около 290 хил. евро).

Човекът, подал сигнала, не е бил призоваван от съда, а всички останали свидетели на прокуратурата опровергават твърденията, че "Ив Роше" е претърпяла щети от договора с фирмата на Навални. Въпреки това Олег Навални получи ефективна присъда, а Алексей - условна, три и половина години затвор с 5-годишен изпитателен срок.

През октомври 2017 г. Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург реши, че в хода на това дело е било нарушено правото на обвиняемите на справедлив процес. Заради това решение самият Навални получи обезщетение от руското правителство.

5-годишният изпитателен срок на Навални изтече на 30 декември 2020 г. Ден по-рано той беше известен от Федералната служба за изпълнение на наказанията, че е нарушил условията на присъдата - Навални не се е върнал в Москва, веднага след като е бил изписан от германската клиника. По тази причина за руските власти той се е водил в неизвестност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!