Tри години и половина затворническа колония за Навални, стотици арестувани на нощните протести (видео)

OFFNews 02 февруари 2021 в 19:54 8000 0

Снимка БТА / АП

Симоновският съд в Москва осъди руския опозиционер Алексей Навални на три и половина години затворническа колония.

От срока на присъдата ще бъде приспаднато времето, прекарано от него преди това под домашен арест - така престоят в затворническата колония става 2 години и 8 месеца.

Навални, един от най-големите критици на руския президент Владимир Путин, беше арестуван на руската граница на 17 януари, след като се завърна от Германия, където се възстановяваше от отравяне с "Новичок". (Повече за обвиненията срещу Навални и самото дело можете да прочетете тук).

Адвокатът на Навални заяви, че опозиционният политик ще обжалва решението.

Агенция Интерфакс съобщава, че той ще бъде изпратен в затворническа колония в централна Русия.

От щабовете на Навални призоваха за протести в центъра на Москва срещу решението на съда. Хиляди демонстранти излязоха тази нощ по улиците на руската столица и в Санкт Петербург.

По данни на правозащитната организация "ОВД-Инфо", която оказва юридическа помощ, към 01:00 ч. българско време арестуваните са 1168 - в тази бройка влизат и 321 души, задържани преди произнасянето на присъдата.

Най-много са задържаните в Москва (946) и Санкт Петербург (207).

В Санкт Петербург силите на реда са използвали електрошок по време на задържанията, както се вижда от това видео.

С днешното решение на съда срещу Алексей Навални властите в Русия изпращат послание, че правата на руснаците не са достатъчно защитени. Това се посочва в изявление на комисаря по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович.

По нейните думи съдебното решение е в противоречие с международните задължения на Русия в областта на човешките права.

Миятович отбелязва, че Навални днес отново е лишен от свобода по обвинения, чиито основания бяха отхвърлени от Европейския съд по правата на човека. Тя добавя, че Навални изобщо не е трябвало да бъде задържан, нито съден. 

САЩ, ЕС и България също разкритикуваха присъдата срещу руския опозиционен лидер. Повече за международните реакции можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!