Навални: Путин се обиди, че влиза в историята като Владимир отровителя

Арестуваха над 320 души, дошли днес пред съда да подкрепят руския опозиционер

OFFNews 02 февруари 2021 в 17:22 3839 0

Руската прокуратура поиска 3 години и половина затвор за опозиционния лидер Алексей Навални. Според Федералната служба за изпълнение на наказанията той е нарушил регламента по условната му присъда и не се е подписвал два пъти месечно.

Навални и адвокатите му припомниха на днешното дело, че през това време опозиционерът беше в Германия, където се лекуваше от отравяне с “Новичок”.

Навални изпадна в кома в самолет, летящ от Томск към Москва през август. Оцеля, защото самолетът кацна в Омск. Той се върна в Москва с полет на 17 януари и беше арестуван още на летището. На следващия ден Фондът за борба с корупцията пусна в мрежата разследване за "двореца на Путин".

“Нанесох смъртоносна обида, защото оживях благодарение на добри хора - пилоти и лекари, след това не се скрих, живеейки някъде в бункер под охрана. След това се случи нещо още по-страшно - участвах в разследване за собственото си отравяне. Ние показахме и доказахме, че Путин, използвайки ФСБ, е извършил опит за убийство. Сега много хора знаят това и тепърва още много ще разберат. Това побърква малкото крадливо човече в бункера", заяви Навални в защитната си реч, при която беше прекъсван от прокурорката и съдията.

Според него Путин сега е обиден, че ще влезе в историята като Владимир отровителя.

Като главна цел на съдебния процес Навални определи сплашването на хората.

А руските власти обвиниха Запада за "ситуацията" с опозиционера и арестуваха най-малко 321 поддръжници на политика, дошли днес да го подкрепят пред съда.

Русия има всички основания да смята, че "ситуацията" с Алексей Навални е инсценировка от страна на Запада, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Съдебното заседание започна със смяна на съдията по делото. В залата се намират представители на дипломатическите мисии на САЩ и на страни от ЕС, в това число и на България.

"Присъствието на чуждестранни дипломати на процеса срещу Навални е саморазобличаване на Запада в опитите му за сдържане на Русия и натиск върху съдията", написа по този повод говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Делото, по което Навални може да отиде в затвора, е заведено през 2012 г. по сигнал от руския клон на френската козметична марка “Ив Роше”. Оттам твърдят, че са били подлъгани от двамата братя Навални - Алексей и Олег - да сменят своята партньорска фирма за транспорт и доставки. Новият контрагент е бил фирма на братя Навални, а цените й са се оказали по-високи - така “Ив Роше – Изток” претърпяла щети на стойност 26 млн. рубли (днес около 290 хил. евро).

Човекът, подал сигнала, не е бил призоваван от съда, а всички останали свидетели на прокуратурата опровергават твърденията, че "Ив Роше" е претърпяла щети от договора с фирмата на Навални. Въпреки това Олег Навални получи ефективна присъда, а Алексей - условна, три и половина години затвор с 5-годишен изпитателен срок.

През октомври 2017 г. Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург реши, че в хода на това дело е било нарушено правото на обвиняемите на справедлив процес. Заради това решение самият Навални получи обезщетение от руското правителство.

5-годишният изпитателен срок на Навални изтече на 30 декември 2020 г. Ден по-рано той беше известен от Федералната служба за изпълнение на наказанията, че е нарушил условията на присъдата - Навални не се е върнал в Москва, веднага след като е бил изписан от германската клиника. По тази причина за руските власти той се е водил в неизвестност.

По време на съдебното заседание защитата на Навални заяви, че съдебните власти много добре са знаели къде е Навални, най-малкото - от телевизионните интервюта на Путин. 

По-късно тази вечер се очаква присъдата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови