Външно: Не пътувайте за Ливан, ако сте там - бързо се махайте

OFFNews 22 юни 2024 в 15:57 4559 0

Сградата на Министерството на външните работи
МВнР.

Във връзка с развитието на обстановката в района на Близкия изток, Министерството на външните работи (МВнР) напомня на българските граждани за предупреждението си за преустановяване на всякакви пътувания до Ливан и незабавно напускане на страната, съобщават от ведомството.

В съобщение на Ситуационния център се припомня, че при необходимост от съдействие, българските граждани в Ливанската република, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Бейрут, на следните телефонни номера: +961 5 452 883; +961 5 453 658, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +961 5452883; +961 71266985. Сигнали могат да бъдат подавани и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: [email protected].

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

На 18 юни израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че са одобрили планове за офанзива в Ливан на фона на засилващите се трансгранични сблъсъци с бойци от ливанското шиитско движение "Хизбула".

"Оперативните планове за офанзива в Ливан бяха одобрени и утвърдени", се казва в кратко изявление на армията след среща за "оценката на ситуацията".

Лидерът на ливанското шиитско движение "Хизбула" Хасан Насралла заяви на следващия ден, че никъде в Израел няма да има безопасно място, ако избухне пълномащабна война между двата враждуващи лагера, и заплаши също Кипър и други райони в Средиземно море, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че "Хизбула" си разменя огън с Израел вече повече от осем месеца, успоредно с войната в ивицата Газа.

Представителството на Иран в ООН заяви на 21 юни, че ливанската шиитска групировка „Хизбула“ има способността да се отбранява и да брани Ливан срещу Израел и предупреди, че „може би е дошло времето за самоунищожаване на незаконния режим“, съобщи Ройтерс.

„Всякакви неразумни решения на окупационния израелски режим да се спаси могат да тласнат региона в нова война“, написа в социалната мрежа „Екс“ иранското представителство в ООН. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е дълбоко загрижен от засилващото се напрежение между Израел и ливанското шиитско движение „Хизбула“ и че миротворците на ООН се опитват да успокоят ситуацията, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

„Нека бъда ясен: хората в региона и хората по света не могат да си позволят Ливан да се превърне във втора Газа“, допълни Гутериш.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16