Външният министър на Армения подаде оставка след седмица протести срещу министър-председателя

OFFNews 16 ноември 2020 в 16:22 1821 0

Снимка Wikipedia

Външният министър на Армения Зограб Мнацаканян днес подаде оставка, предава Ройтерс. Новината беше съобщена от  говорителя на министерството чрез публикация във "Фейсбук".

Според изявление на Пашинян външният министър е уволнен. На среща с управляващото мнозинство в парламента премиерът каза, че ще внесе промени в състава на кабинета си. По-рано през деня Пашинян потвърди, че няма намерение да подава оставка заради неуспешната военна операция в защита на Нагорни Карабах, предава БТА.

Зограб Мнацаканян зае този пост пред 2018 г., след като Никол Пашинян стана премиер на Армения. Мнацаканян участваше в преговорите с Азербайджан, които се и превърнаха в основна критика срещу премиера Пашинян, срещу който миналата седмица протестираха стотици арменци.

Припомняме, че след шест седмици боеве, последното мирно споразумение влезе в сила на 9 ноември. Според него руски миротворци, ще патрулират фронтовите линии, Азербайджан ще запази контрол върху регионите от Нагорни Карабах, които превзе по време на конфликта, а Армения пък трябва да се оттегли от няколко съседни области през следващите няколко седмици. Тази клауза изкара стотици арменци по улиците с искането за оставката на премиера. Самият Пашинян определи споразумението като "невероятно болезнено както за мен, така и за нашия народ".

И така, след първите дни на протест, през които демонстрантите нахлуха в парламента, скандирайки "няма да се откажем", последва появата на нова цел - оставката на Пашинян. Това искане на демонстрантите беше подкрепено от 17 арменски опозиционни партии.

Арменският премиер обвини протестиращите, че са ръководени от корумпираната олигархия на стария режим, който беше свален през 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови