Въглеродният отпечатък ще промени класацията на страните в индекса на ООН за човешкото развитие

OFFNews 15 декември 2020 в 13:31 1284 0

Снимка архив

За първа година докладът на Програмата за развитие на ООН измерва и въглеродния отпечатък и зависимостта от изкопаемите горива на страните, което може да извади над 50 държави от списъка на държавите с висок индекс на човешко развитие, предава БТА.

За пръв път в доклада за определянето на индекса на човешко развитие, който се изготвя от 30 години, освен здравеопазването, образованието и жизненият стандарт, ще се следи и въглеродният отпечатък на страните. Ако тази промяна се запази, над 50 държави с много висок индекс на човешко развитие биха отпаднали от класацията.  В тази група влизат страни като Люксембург, Сингапур, Обединените арабски емирства, Австралия и САЩ.

Страни като Коста Рика, Молдова и Панама обаче биха се изкачили с поне 30 места в класацията, което доказва, че "е възможно да се упражнява по-лек натиск върху планетата", пише още в доклада.

Ръководителят на Програмата за развитие на ООН  Ахим Щайнер заяви, че "много държави са постигнали голям напредък, но са направили това с цената на тежки вреди за планетата." Щайнер допълни още, че в ситуацията на климатична криза с все по-високи температури, коронакриза, както и при увеличаващото се неравенство, е време да се предефинира понятието "напредък".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови