В Турция разбиха мрежа за трафик на мигранти с българско участие

OFFNews 15 януари 2017 в 19:15 6810 4

Снимка Министерство на отбраната

Истанбулската полиция, заедно със служби от 13 държави, е разбила огромна мрежа за трафик на хора към Западна Европа, съобщава "Хюриет". 

През изминалите седмици властите в Истанбул са арестували 40 заподозрени членове на групировката. Операцията стартирала, след като през април полицията получила сигнал за трафик на турски и чуждестранни граждани. Голяма част от турците били от югоизточните части на страната, а през май била получена информация, че същата групировка извършва и трафик на бойци на забранената Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).

Според полицията групировката действала главно в югоизточните региони и прекарвала хората срещу 3000 до 5000 евро. Изпращали ги Истанбул, а оттам в Косово и Албания, тъй като двете страни не изискват визи за турски граждани. След това мигрантите били пращани в Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия, преди да продължат към Западна Европа. 

Бил разкрит и маршрутът за нелегално преминаване, а турските власти се свързали със службите в редица държави, сред които България, за да потърсят сътрудничество. В хода на операцията се стигало до разкритието за конкретен път, използван за прекарването на сирийци, афганистанци и пакистанци в страната ни. Мигрантите били водени по пътека, започваща в  гористите местности около градовете Инеада и Дерекьой до границата с България, след което били предавани на български членове на групировката.

Освен това в някои случаи на мигрантите се предоставяли шенгенски визи, след което те пристигали в Румъния и България, преди да продължат към други страни. 




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови