12 години затвор за трафикантите на мигранти

Анита Стефанова Последна промяна на 11 януари 2017 в 13:30 2328 1

Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които реши трафикантите на мигранти, да се се наказват с лишаване от свобода от 5 до 12 години и глоба от 15 до 20 хил. лева. 

Вносител на законопроекта е групата на АБВ,  подкрепиха го от всички парламентарни групи. „За“ гласуваха 117 народни представители, 4 бяха „против“, а двама се въздържаха. 

Депутатите приеха, когато деянието представлява опасен рецидив или е извършено по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, наказанието да бъде лишаване от свобода от 7 до 15 години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.

Предвижда се  лице, което преведе през границата на страната отделни лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 10 години и глоба от 10 хиляди до 20 хиляди лева.

Парламентът прие, лице, което образува или ръководи организирана престъпна група, да се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години. Лице, което участва в такава група, се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. 

Аргументите на АБВ са, че в действащия Наказателен кодекс глобите и годините са малки и затова трафикантите се чувстват базнаказани и поощрени да извършват тази дейност. 

Ние предлагаме завишаване на глобите и годините и считаме, че това ще е една много ефективна мярка да предотвратим ангажирането на хора в трафик и каналджийство, това каза Мариана Тодорова от АБВ. 

Според Станислав Белемезов от АБВ все по-рядко си даваме сметка, че когато говорим за трафик на хора този процес все по-трудно се доказва и в повечето случаи тези престъпления се приемат единствено като незаконно преминаване на границата. 

С промените, които предлагаме, целим да бъде подобрена общата философия на инструментариум, с който държавата разполага. Трябва да се създаде много по-добра правна рамка, с която да влияем и подобряваме този процес. 

От АБВ изказаха благодарност за широката подкрепа, която получиха и призовават в рамките на следващата парламентарна седмица да се намерят най-правилните решения между първо и второ четене.