В Русия за ден: Мишустин е премиер, Медведев - заместник на Путин в Съвета за сигурност

Президентът се обяви за правова социална държава

OFFNews 16 януари 2020 в 16:13 4596 1

Снимка Коммерсантъ

Медведев и Мишустин

Руският президент Владимир Путин подписа указа за назначаването на Михаил Мишустин за премиер, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Указът влиза в сила от деня на подписването му. Очаква се в близките дни Мишустин да представи състава на новия кабинет. По-рано Думата гласува за това назначение – 383 депутати бяха „за“, 41 се въздържаха. Нито един не гласува против, а това никога не се е случвало, отбелязва „Коммерсантъ“.

Вчера бившият вече премиер Дмитрий Медведев обяви оставката на цялото правителство няколко часа след посланието на президента пред Федералното събрание.

Още днес обаче Путин подписа указа и за неговото назначаване на внезапно създадения пост на заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската Федерация.

„Поправките в конституцията имат за цел Русия да бъде правова и социална държава, руските граждани подкрепят това“, заяви Владимир Путин, цитиран от Интерфакс. „Смисълът на тези поправки е да се осигури по-нататъшното развитие на Русия като правова, социална държава, да се повиши ефективността в работата на институциите в страната“, подчерта той по време на срещата с работната група, която подготвя предложенията за промените в основния закон.

Според него Русия трябва да остане президентска република, държавният глава трябва да запази сериозни пълномощия, свързани с възможното отстраняване от длъжност на онези, които нарушават закона или не изпълняват добросъвестно служебните си задължения, и при загубата на доверие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

1

XR4

16.01 2020 в 21:15

Човек като гледа държавното ръководство на РФ ще рече, че са някаква страна на лилипути, ебати.Как пък не се намери един по-висок от метър и пеесе. Добре, че е Лавров та малко да ги отсрами.