В последния момент: Тръмп удължи забраната за зелени карти и работни визи

OFFNews 02 януари 2021 в 14:16 6304 0

Американският президент Доналд Тръмп удължи до 31 март забраната за издаване на зелени карти и работни визи. Мярката беше наложена като част от борбата с пандемията, съобщи БНР.

Първоначално замразяването на различни категории работни визи беше наложено през април и юни миналата година. Мярката трябваше да изтече на 31 декември, но минути преди крайния срок Тръмп е издал нова заповед с трайност до края на март и така легалната имиграция към САЩ ще остане ограничена дори и след като Джо Байдън встъпи в длъжност като президент на 20 януари.

Забраната важи за работни визи от типа Н1-В, които позволяват на американски компании да наемат чужденци- специалисти в различни сфери. Технологичните гиганти в САЩ всяка година наемат десетки хиляди експерти от държави като Индия и Китай.

Забраната важи и за издаване на J виза, която е по програма за обмен и е предназначена за насърчаване на обмена на хора, знания и умения в областта на образованието, изкуствата. Причините за удължаването на забраната за зелени карти и различни работни визи са същите, както и през миналата година, обявиха от Белия дом.

Ограничаването на имиграцията е във фокуса на Доналд Тръмп още преди коронавируса да покоси САЩ. В първите дни на мандата си той наложи забрана за влизане на граждани от седем мюсюлмански държави. А Джо Байдън обеща да отмени забраната за издаване на зелени карти и работни визи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови