В Москва репетират за парада на победата (галерия)

OFFNews 07 май 2022 в 17:08 3621 9

Снимка БТА/АП

Русия проведе генералната репетиция преди военния си парад на 9 май, Деня на победата, когато страната отбелязва годишнината от разгрома на нацистка Германия по време на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

На днешната репетиция по Червения площад в Москва преминаха междуконтинентални балистични ракети РС-24 "Ярс", маршируващи войници и самоходни артилерийски установки, а в небето прелетяха военни самолети и хеликоптери.

Тази година, макар че руските танкове и войници ще преминат както обикновено по емблематичния Червен площад, всички погледи ще бъдат насочени към Украйна, където Москва извършва настъпление от края на февруари и това поставя под въпрос имиджа на нейната армия. Всъщност военната интервенция, за която мнозина експерти прогнозираха, че ще бъде светкавична, продължава вече трети месец и е белязана от неуспехи, особено логистични, отбелязва Франс прес.

След като руските сили се провалиха в боевете за Киев, изправени срещу украинските сили, които бяха по-мотивирани от очакваното и въоръжени от Запада, руският генерален щаб трябваше да преразгледа целите си и засили настъплението в източната и южната част на страната.

Несъмнено Путин, който ще произнесе дългоочаквана реч на парада, би искал да забрави и загубата на флагманския си кораб в Черно море - крайцера "Москва", който потъна миналия месец. Москва твърди, че корабът е потънал в резултат на случаен пожар, но Киев твърди, че бреговата отбрана го е изпратила на дъното.

През последните години Путин използва парада на 9 май както за да демонстрира мощта на армията си, така и за да покаже нови, най-съвременни оръжия. И тазгодишното издание не прави изключение. Парадът обикновено се следи отблизо от западните столици и пред Путин се отваря още една възможност да отправи предупреждения, отбелязва Франс прес.

Според руското министерство на отбраната "самолетът на Страшния съд"- Ил-80, специално конструиран, за да може руският президент да продължи да управлява страната от въздуха в случай на ядрена война, ще прелети над Червения площад. На парада ще бъдат представени и оръжия, способни да изстрелват ядрени ракети, като междуконтиненталната балистична ракетна система РС-24 "Ярс" и системата с по-малък обсег "Искандер".

Тазгодишният военен парад ще се проведе и на фона на опасенията на много руснаци от обща мобилизация във връзка с Украйна, въпреки че Кремъл отрича да планира подобна стъпка.

Парадът за Деня на победата се превръща в ежегодна традиция едва след разпадането на СССР през 1991 година. Путин превърна събитието в грандиозен телевизионен спектакъл, целящ едновременно да сплаши противниците на Москва и да поддържа патриотизма на руснаците. Основното честване се провежда на Червения площад, но възпоменателни прояви ще има и в десетки градове в цяла Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

10

офф бее

08.05 2022 в 10:54

Мдааа....определено някои хора мислят с гръбначния си мозък. И по-точно с лумбалната област...

Освободили ни били?!!! Окупирали са ни! А вас са ви "освободили" от мисловни процеси...

-5502

9

Разумен

08.05 2022 в 10:00

Поне като не знаеш историята, не коментирай. Прочети, научи нещо и тогава. Ние не сме били зазвзети, това е вярно, били сме освободени от един престъпен режим, който ни е въвлякал във войната и е извършвал престъпления срещу собствения си народ, начело с клика близка до Кобургите, които нямат нищо общо с България.

2073

8

Johnny B Goode

08.05 2022 в 01:53

Пак неграмотност, инсинуации и изопачаване на историята.
Това на 17 юли 1944 не е парад. Пленените германци минават през Москва на път за гарата където са натоварени на влакове към сибирските лагери.
И ние не сме били завзети от нигого през 1944 и никой не ни е освобождавал. "Ванка със танка" е минал оттука и твоите дедовци комунисти са слезли от мандрите и са направили преврат.

2051

7

Propaganda

08.05 2022 в 00:30

Украйна да им услужи на раските нерезе с некое и друго тракторче, че да има кво да им тегли безаналоговите кочини, тип ярмата.

-5502

6

Разумен

08.05 2022 в 00:08

@ Jonny B това, че си неграмотен както останалите тролове тук пропагандиращи за украйна, аз не съм виновен. Парада е на 17.07.1944 и прекарват над 50000 пленени нацисти по улиците на Москва.От същата неграмотност укрите у нас искат да бутат паметника на дядовците си, защото нас ни е освободил Трети украински фронт.

2073

5

Johnny B Goode

07.05 2022 в 21:47

"Разумните" тролове не познават дори историята на любимата си Русия. На парада на 24 юни 1945 НЕ Е имало пленени германци, имало е пленени знамена.
До идването на власт на фюрера Путлер паради е имало само през 1965, 1985 и 1995.
Манията за величие на новия фюрер ги направи ежегодни.

10298

3

AntiZ

07.05 2022 в 19:35

Ще носят и портретите на 36 полковника и 9 генерали, пошли след руzzкий корабль! Ще произнесат и приветствие от американския президент, който в понеделник (9 май),ще подпише федералния закон за "лизинг" за Украйна. Да им е честито на орките!

75

2

230 млрд баксов

07.05 2022 в 17:57

Johnny освен плячкосаната бяла и черна техника обзалагам се, че ще дефилира и един танк Армата. Може да го теглят коне ако не запали.
Те за единия парад живеят!


2073

1

Johnny B Goode

07.05 2022 в 17:30

Парадът ще бъде открит с преминаване на трофейна техника от Украйна - перални, телевизори, тостери и тоалетни чинии.
Неща непознати и трудни за намиране по руските земи.
 
X

Подкастът на OFFNews