В Кабул вече договарят предаването на властта на талибаните

OFFNews 15 август 2021 в 14:59 3628 0

Ръководител на преходното правителство на Афганистан най-вероятно ще бъде бившият вътрешен министър и посланик в Германия Али Ахмад Джалали. От "Ройтерс" той се описва и като част от академичната общност в САЩ.

В президентския дворец в Кабул се провеждат преговори по предаването на властта на талибаните. Очаква се президентът Ашраф Гани да напусне кабинета си през следващите няколко часа. Някои медии пишат, че афганистанските власти са решили да приемат условията, предложени от талибаните, като смяната на властта да стане мирно, без щурмуване на Кабул.

Представител на талибаните е заявил, че чужденците в афганистанската столица трябва да напуснат, ако желаят или през следващите дни да регистрират присъствието си при администрацията на талибаните, която ще бъде утвърдена.

Летището в Кабул работи, въпреки че градът е обграден от силите на талибаните. Няма да бъде преустановявана работата и на болниците и спешните служби. На полицаите и военните е разрешено да се приберат у дома.

Междувременно стана ясно, че Албания е приела американско искане временно да приема афганистански бежанци, които искат да получат визи, за да влязат в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!