В Гърция ще изключват ученици, които снимат съученици за мрежите в учебно време

OFFNews 25 март 2024 в 14:59 4416 0

Ученик с телефон

Снимка Pixabay

Употребата на телефони в класните стаи е масово явление.

Учениците, които публикуват в социалните медии изобличаващи или подиграващи се със съучениците им клипове по време на учебните часове, ще бъдат изключени, реши гръцкото министерство на образованието.

Това е най-тежкото наказание, предвидено от министерството на образованието, което има за цел да спре употребата на мобилни телефони в училище.

Забраната е включена в циркулярните писма на министерството, но се спазва от много малко ученици, защото учителите не следят строго за това, пише гръцкото издание "Катимерини".

Проблемът е най-остър сред по-големите ученици, в прогимназиите и гимназиите.

Мобилните телефони вече са се превърнали в основно средство за различни форми на дигитален тормоз в училище.

Следвайки стъпките на други европейски държави, по-специално на Дания, министерството на образованието ще изготви "наказателен протокол", за да наложи забрана на мобилните телефони в училищата. За всяко нарушение ще бъде предвидено конкретно наказание. Целта е да се улеснят учителите, които, от една страна, трябва да се справят с поведението на тийнейджърите, а от друга - с натиска от страна на родителите да бъдат щадящи към децата. Както казва пред "Латимерини" учител от частно училище в Атина, досега за всяко наложено наказание има оправдание от страна на учениците, че "всички имат мобилни телефони в клас", и от страна на родителите им, че "другите училища не са строги".

Сега учениците ще трябва задължително да предават мобилните си телефони в училище в началото на учебните занятия. Наказанието за учениците, у които бъдат намерени телефони в клас, ще бъде отстраняване от час до един ден в случай на рецидив.

"Това е нова форма на насилие. Имаме оплаквания, че много деца правят видеоклипове в тоалетните, за да се подиграват на съучениците си или създават deepfake видеоклипове - т.е. редактирани видеоклипове чрез приложения с изкуствен интелект", заяви високопоставен служител на министерството пред "Катимерини". "На ученика ще бъде наложено автоматично наказание от момента, в който той публикува в социалните мрежи видеоклип от училището", добави тоя, като същевременно подчертава, че публикуването на лични данни на друг ученик без негово съгласие ще доведе до окончателно изгонване на провинилите се от училището.

Широко разпространено е мнението, че използването на цифрови устройства от учениците по време на учебния процес разсейва вниманието им.

"Проучване в контекста на състезанието PISA 2022 показа, че един от всеки трима ученици изглежда се разсейва с цифрови устройства в училище. Също така 25% от учениците се разсейват, когато съучениците им използват цифрови устройства по време на час", казва Хриса Софианопулу, доцент в катедрата по информатика и телематика в Атинския университет "Харокопио".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!