В чест на папата унгарската президентка помилва крайнодесни терористи

OFFNews 28 април 2023 в 19:06 3056 0

Новак

Снимка Архив

Каталин Новак

Унгарската президентка Каталин Новак е помилвала няколко осъдени крайнодесни терористи по повод посещението на папа Франциск в Будапеща, съобщиха ДПА, Франс прес и БТА.

"Седмицата на посещението на папата предлага специална възможност на държавния глава да се възползва от правото си" да помилва осъдени, посочи президентската канцелария.

Помилването засяга десния терорист Дьорд Будахази, когото апелативният съд в Будапеща осъди на шест години затвор през март тази година, и още девет членове на неговата крайнодясна група "Хуния". Между 2007 и 2009 г. те са извършили множество палежи и нападения с експлозиви и огнестрелни оръжия срещу домовете на леви и либерални политици, бяха планирали опит за убийство, пребиха и раниха тежко телевизионен продуцент.

Съдебните процеси се проточиха повече от 10 г. Будахази е смятан за емблематична фигура на крайната десница, но се радва на симпатии и сред поддръжниците на управляващата в Унгария партия "Фидес", чийто член е и Новак. След издаването на указа той напусна затвора Вак северно от Будапеща рано днес.

На Будахази му докараха кон и той потегли с викове "Свобода!", отбелязват унгарски медии. Освен това той заяви пред таблоида “Блик“, че ще присъства на литургията на папа Франциск в Будапеща в неделя, за да отправи благодарствена молитва.

Главата на Католическата църква започна тридневно посещение в унгарската столица. Кулминацията в програмата му ще бъде литургията, която Франциск ще отслужи в неделя сутринта на площада пред парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика