В Беларус ще идат 10 000 наемници на ''Вагнер''

OFFNews 20 юли 2023 в 10:16 1642 0

вагнеровци

Снимка БТА/АП

Наемници от "Вагнер".

В Беларус ще отидат 10 000 наемници на частната армия на Евгений Пригожин, обяви член на "съвета на командирите" с позивна Маркс. Неговото съобщение бе публикувано на близкия до "Вагнер" телеграм канал "Разтоварване на Вагнер".

Той посочва цифра в коментар на изявлението на депутата от Държавната дума Владимир Шаманов, който казва, че 32 000-33 000 наемници на ЧВК "Вагнер" са подписали договори с Министерството на отбраната, а други 7000-10 000 са с Евгений Пригожин.

Маркс твърди, че цифрата от 33 000 души не отговаря на истината. Според него по време на войната в Украйна в ЧВК "Вагнер" са участвали общо 78 000 бойци, от които 49 000 са пленници. По време на превземането на Бахмут са убити 22 000 наемници, а други 40 000 са ранени.

"Живи и здрави са 25 000, плюс ранените, които се възстановяват. От тях до 10 000 са напуснали и заминават за Беларус. Петнадесет хиляди вече са излезли в отпуск. Не знам как са се формирали 33-те хиляди, които са заминали в армията", гласи изявлението на Маркс.

На 18 юли мониторинговият проект "Беларуски гаюн" пише, че в Беларус вече има 2000-2500 наемници на ЧВК "Вагнер". По негови данни от 11 юли насам в Беларус са пристигнали най-малко пет колони от наемници, т.е. най-малко 382-400 превозни средства, напомня "Медуза".

В следобедните часове вчера свързани с ЧВК "Вагнер" телеграм канали публикуват видеоклип, в който основателят на военната компания Евгений Пригожин разговаря с пристигналите в Беларус наемници. Нарича случващото се в момента на фронта "позор, в който не е нужно да участваме".

"И чакаме момента, в който ще можем да се докажем в пълна степен. Ето защо беше решено, че ще останем тук, в Беларус, за известно време", казва Готвача на Путин.

И допълва: "Подготвяме се, повишаваме нивото си и тръгваме по нов път - към Африка. Може би ще се върнем към специалната военна операция в момента, в който сме сигурни, че няма да сме принудени да се срамуваме".

Публикуваното видео е първата публична поява на Пригожин след бунта. Предполага се, че видеото е заснето в лагера край Осиповичи, Могильовска област.

Въоръжените сили на Беларус продължават съвместните си тренировки с бойците от ЧВК "Вагнер", които пристигнаха в страната след неуспешния бунт в Русия на техния лидер Евгений Пригожин, съобщава УНИАН.

По данни на пресслужбата на Министерството на отбраната на Беларус "музикантите" ще проведат тренировки с беларуските военни на полигона "Брестки".

"През седмицата подразделенията на силите за специални операции заедно с представители на компанията ще отработват учебни и бойни задачи на полигона "Брестки", се казва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика