Уволниха журналист заради съчинени репортажи

OFFNews 24 май 2015 в 15:23 3145 0

Снимка БГНЕС

Канадският журналист Франсоа Бугинго е уволнен от телевизията, радиото и печатните медии. Причината за решението на работодателя, че е измислял репортажи от конфликтни зони през последните 20 години, предаде Франс прес.

41-годишният журналист, родом от Конго, беше обвинен в разследване на сп. "Прес". Работодателят разкрил, че Бугинго е измислил репортажи от Либия, Сомалия и Босна. Разследването поставя под съмнение и други репортажи от конфликтни точки по света, опирайки се на свидетелствата на журналисти, които Франсоа Бугинго твърди, че е срещнал по време на работата си.

"Прес" съобщава, че журналистът наскоро е признал, че никога не е ходил в либийския град Мисрата. Бугинго заяви във "Фейсбук", че е "смаян" от твърдението на сп. "Прес" и изрази съжаление за действията на работодателите си. Той увери, че винаги е съобщавал "проверена и солидна информация". Професионалната федерация на журналистите от Квебек, чийто член е Бугинго, заяви че обвиненията срещу него "могат да навредят на доверието към журналистическата професия".

"Отчитайки тежестта и системния характер на отправените обвинения", федерацията подкани Бугинго да даде обяснения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews