Управляващата партия в Румъния иска забрана за украинското зърно

OFFNews 18 април 2023 в 15:37 1149 3

Пшеница

Снимка Архив

Румъния обмисля забрана на вноса на хранителни продукти от Украйна

Социалдемократическата партия на Румъния, част от управляващата коалиция, ще поиска от правителството решение за временна забрана на вноса на зърно и хранителни продукти от Украйна. 

“Правителството на Румъния спешно да издаде нормативен акт за временно спиране на вноса на селскостопански хранителни продукти от Украйна, точно както се случи в другите държави, които имат споделена граница с тази страна“, става ясно от прессъобщение на партията. 

Според социалдемократите подобна мярка е необходима, за да се защитят румънските фермери, тъй като обезщетенията, получени от Европейската комисия, не могат да покрият общата стойност на понесените от тях щети. От СДП подкрепят източноевропейските държави, които са били засегнати от износа от Украйна, да проведат съвместни преговори с представителите на ЕК и украинската страна, така че мерките за подкрепа, предназначени за селското стопанство на Украйна, да не засягат интересите на фермери в съседните държави, съобщи БТА. 

"Румъния трябва да продължи да подкрепя Украйна, като улеснява транзита на селскостопански и хранителни продукти от тази страна към други държави в Европейския съюз или към търговските пътища от Черно море“, се казва още в прессъобщението на СДП.

По-рано, в интервю за Диджи24 министърът на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Петре Дая коментира, че за кризата със зърното от Украйна трябва да се търсят законови решения, "но те не трябва да са мотивирани от желанието да имаме конюнктурен електорален капитал“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

18.04 2023 в 19:17

Да те процеснат махафит@ на Сточна гара! Добре да те процеснат!

2073

2

Johnny B Goode

18.04 2023 в 18:11

Откъде го извади този глагол "процесват", бе?
От Винету ли?