Киев започва преговори във Варшава за транзита на украинско зърно

Министър Явор Гечев: Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират ли? 6 месеца чакаме ЕК да реши

OFFNews 17 април 2023 в 10:34 3055 4

Микола Солски

Снимка Архив

Министърът на аграрната политика и прехраната на Украйна Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната на Украйна Микола Солски заяви днес, че Киев цели да осигури възобновяването на транзита на храни като "първа стъпка" в преговорите по-късно днес във Варшава, след като Полша и Унгария забраниха за някои категории украински внос, предаде Ройтерс.

Тази седмица ще се проведат разговори в Румъния в сряда, както и в Словакия в четвъртък, по думите на министъра, публикувани в Telegram, уточнява БТА. 

Вносът на зърно, както и на слънчоглед и сухо мляко, от Украйна в момента спира в определени държави, а ние настояваме за справедливо разпределение в целия Европейски съюз, каза служебният министър на земеделието Явор Гечев по бТВ. Той потвърди, че България също може да ограничи вноса на зърно от Украйна. Министърът припомни, че сме поискали Европейската комисия да вземе решение по този проблем още през септември. Вече 6 месеца чакаме ЕК да реши, припомни Гечев. Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират“, коментира той. 

Гечев обвини Европейската комисия, че заради нейната бавна и мудна работа българските земеделци са загубили 800-900 млн. лева. 

Министърът подчерта, че е разочарован от извялнеието на говорител на ЕК, че „търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на
цялата общност“.

Търговската политика попада в изключителната компетентност на ЕС и следователно едностранните действия са неприемливи“, се казва в изявление на Европейската комисия, публикувано вчера по повод на забраната за внос и транзит на украинско зърно през Полша и Унгария. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7195

4

vovchik

17.04 2023 в 20:11

"без ЕС-дотации, с мита и доставяща продукцията си от хиляда километра"

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220516IPR29639/suspension-of-eu-import-duties-on-ukrainian-expor ts-set-for-fast-track-approval

Да, добре.

2073

3

Johnny B Goode

17.04 2023 в 16:11

Да излезем всички на улицата с плакати "Искаме си скъпия хляб", "Не щем евтино, искаме Русия", "Всеки БГ фермер с Майбах".

345

2

Джендо Джедев

17.04 2023 в 12:43

Нация във война, без ЕС-дотации, с мита и доставяща продукцията си от хиляда километра успява да я продаде по-евтино от нашите оядени ТКЗС-ари... При това нашите едва ли имат повече разходи за заплати. Какъв е изводът? ;)

10298

1

AntiZ

17.04 2023 в 11:13

Българските "фермери" да си продадат Майбасите и няма да фалират.