ЕК смъмри Полша и Унгария за украинското зърно: Това не е от вашата компетентност

Красимир Крумов 16 април 2023 в 15:18 6452 8

Снимка БТА / АР

Урсула фон дер Лайен

Търговската политика попада в изключителната компетентност на ЕС и следователно едностранните действия са неприемливи“, се казва в изявление на Европейската комисия, публикувано в неделя по повод на забраната за внос и транзит на украинско зърно през Полша и Унгария. Новинарският канал Polsat News твърди, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е разговаряла за проблема с премиера на Полша Матеуш Моравецки.

„Запознати сме с изявленията направени от Полша и Унгария относно забраната за внос на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. Искаме от съответните органи допълнителна информация, за да можем да оценим мерките. Трябва да се подчертае, че търговската политика е от изключителна компетентност на ЕС, поради което едностранните действия са недопустими. В такива трудни времена е изключително важно всички решения в ЕС да бъдат координирани и съгласувани“, се казва в изявлението на Комисията.

Лидерът на управляващата в Полша „Право и справедливост“ Ярослав Качински беше първият, който коментира въвеждането на забраната в събота по време на среща в село Лисе близо до Остроленка по време на конгреса на формацията. През есента в Полша предстоят парламентарни избори е не е изключено ПиС да се опита да подобри позициите си чрез заиграване с темата за украинското зърно. Качински обяви пред делегатите, че правителственият лагер е готов да започне преговори с Украйна за уреждане на зърнения въпрос под формата на междудържавно споразумение.

В събота „Вестникът на законите“, аналог на българския „Държавен вестник“ публикува нареба за забраната на внос на селскостопански продукти от Украйна. Съгласно наредбата до 30 юни се въвежда забрана за внос от Украйна на напр. зърнени култури, яйца, говеждо месо, мляко, птиче месо и пчелни продукти.

Също в събота се появи информацията, че след Полша и Унгария е въвела временна блокада на вноса на украинско зърно, маслодайни семена и някои други селскостопански продукти. Унгарският министър на земеделието Ищван Наги каза, че забраната има за цел да защити вътрешния пазар.

Полските фермери повдигат въпроса с неконтролирания приток на селскостопански продукти от Украйна в Полша – става дума за зърно, мед, ядки и месо. Това, според производителите в Полша е довело до ниски изкупни цени и нерентабилност в производството на селскостопанската продукция.

Вероятно ЕК ще има проблем и с други страни членки на ЕС и в частност и България, след като днес служебният министър на земеделието Явор Гечев обяви, че България също обмисля забрана за внос на украинско зърно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

9

Джендо Джедев

16.04 2023 в 22:22

AntiZ,

Аз и една бутилка руски нефтец съм скътал. Да разправям на деца и внуци що за чудо е това.

-7195

8

vovchik

16.04 2023 в 20:35

На клипчета с убийства се възхищавате вие. Айде да не търся из гнусните коментари, които незнайно как още седят.
Сигурно са в реда на правилата, знам ли.

-1655

7

ob1

16.04 2023 в 20:26

вова, тъй и тъй си си отворил мордата на тема лицемерия - какво мислиш за практиката с рязането на глави? Лъскаш ли на клиповете?

345

4

Джендо Джедев

16.04 2023 в 16:59

Отче,

Именно! И двата ми въпроса долу са риторични. Има си яки зърнарски лобита във всички от тия по-"възточни" страни. Затова е целият вой. И воят "ще измрем от глад" дето се беше подигнал преди година също знаем от кои кучета идва...

10298

3

AntiZ

16.04 2023 в 16:58

Джендо, ние и от студ едвам оцеляхме. За тока да не говорим. Бутилирал съм си една бутилка руски газ за спомен. Не знам как ще живеем без него?

15914

2

поп Дръвчо

16.04 2023 в 16:50

Джендо, тя не е проста тая работа.

Зърното изобщо не се "застоява" в транзитните райони, една минимална част се продава в тези страни. Само че даже и тази минимална част разбутва далаверите на местните латифундисти.

Джокерче: миналата година изкупните цени на зърното бяха по-ниски. Нещо не виждам и катастрофа с цените на яйцата, одеве купувах.

Ние (ЕС и България в частност) никога не сме били под някаква продоволствена заплаха - и ЕС, и България в частност сме нетни износители на храни. България изяжда около 1/4 от зърнената си реколта, останалого изнася. За ЕС пропорциите са горе-долу същите.

За да огладнеем тук в България трябва социализъм от съветски тип - и то поне 2-3 десетилетия. Иначе не става.

Не България и не ЕС, а разни африкански и азиатски страни ще го закъсат без руско и особено украинско зърно.

А истинското шоу ще настане след 1-2 години когато и Русия спре да изнася. После ще почнат хуманитарните доставки натам. Играно е вече.

345

1

Джендо Джедев

16.04 2023 в 16:05

Много интересно защо внесеното украинско зърно се "застоява" на територията на Полша, Унгария и България. Нали уж трябваше само да минава от там по коридорите, договорени от ЕС?
Още по-интересно е как воплите, че сме щели да измрем от глад без руското зърно се превърнаха във вопли, че има излишък на зърно... :D