Унгария въведе строги наказания за нелегално преминаване на границата

OFFNews 15 септември 2015 в 07:36 2387 1

Унгария въведе строги наказания за нелегално преминаване на границата

От днес в сила са нови правила за граничен контрол в Унгария, с които се цели да се прекрати незаконното преминаване на бежанци през границата със Сърбия.

Промените дават повече пълномощия на полицията и предвиждат строги наказания, включително затвор до 3 години за нелегално преминаване на границата.

Криминализират се повредите, които могат да бъдат нанесени по оградата, издигната от Унгария по границата със Сърбия.

От снощи е затворено и въздушното пространство в над 20-километров участък по сръбската граница на височина до 1 350 метра. Целта е да се гарантира безопасното използване на въздушното пространство от полицията, армията и службите за спешна помощ за справяне с мигрантската криза. Затварянето, което ще е в сила до ново нареждане, не засяга международните пътнически полети.

Същевременно премиерът на Унгария Виктор Орбан коментира, че голям процент от молбите за получаване на убежище може да да бъдат отхвърлени след влизането в сила от днес на по-строгите нови правила. Отказът ще се прилага към бежанците, които не са подали молби за убежище в Сърбия. Орбан не изключи възможността по-късно днес правителството да реши да обяви кризисна ситуация, заради ситуацията с бежанския поток и изчисли, че кризата може да струва на страната му 200 милиона евро.

Затегнат е контролът и по границите на много европейски държави. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!