Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Унгария не отстъпва пред ЕС за мигрантите

ОFFNews Последна промяна на 04 май 2017 в 12:40 3091 2

Снимка Wikimedia Commons

Унгария не смята да променя своето миграционно законодателство и е готова да се бори за неговото запазване със законни методи, ако Европейската комисия се опита да започне съдебна процедура срещу страната, , съобщава правителствената пресслужба, цитирана от ТАСС и БТА.

"Унгарското правителство води на постоянна основа преговори с представители на Еврокомисията за действащите в страната миграционни закони. Представителите на комисията все по-често подлагат на критика някои пунктове от новото миграционно законодателство, а именно: съществуването на транзитни зони и строителството на огради по границата. Запазването на транзитните зони си остава най-важен въпрос за правителството", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че унгарското правителство вече е показало готовността си да настанява мигрантите, по-млади от 18 години, в младежки лагери на територията на страната, докато молбите им за убежище се разглеждат, но при условие че те ще дават за анализ ДНК проби за определяне на истинската им възраст. "Този компромис се оказа недостатъчен за Еврокомисията и нейните представители продължават да възразяват срещу съществуването на транзитните зони. Унгария иска да запази тези зони независимо от всичко, защото именно те, наред с оградите по границата, гарантират сигурността на унгарските граждани и на Европа", посочва правителството.

Преговорите за завършили без успех, поради което правителството обявява готовността си да се защитава, ако ЕК започне съдебна процедура срещу Унгария.

На 28 март в Унгария влезе в сила нов закон за принудително задържане на бежанците (с изключение на децата под14-годишна възраст) във временни затворени лагери или транзитни зони край южната граница, докато миграционните служби се произнесат по молбите им за убежище.За настаняване на нелегалните мигранти бяха подготвени специални жилищни контейнери. В същото време Европейският съд за правата на човека задължи Унгария да обясни условията, при които държи бежанците в затворени лагери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови