Украйна започва разговори за присъединяване към НАТО

OFFNews 10 юли 2017 в 17:25 6025 5

Снимка УНИАН

Украйна ще започне разговори за пътна карта за присъединяване към НАТО, съобщи украинският президент Петро Порошенко след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Порошенко подчерта, че Украйна ясно е дефинирала своето политическо бъдеще и бъдещето си в областта на сигурността, а днес ясно е заявила и позицията си за започване на разговори за план за действие за влизане в НАТО, като предложението е било прието. 

"Нашият приоритет е интеграцията в евроатлантическото пространство за сигурност с оглед на придобиване на пълноправно членство в НАТО", каза Порошенко.

Той допълни, че сред приоритетите на страната е реформирането и модернизирането на украинската армия. 

Столтенберг, от своя страна, обяви, че Алиансът е приятел на Украйна и е солидарен с усилията ѝ да се изправи срещу агресията на Русия. 

"Русия продължава с агресивните си действия срещу Украйна, но НАТО подкрепя Украйна и е на ваша страна", каза Столтенберг и допълни, че е пристигнал в Киев, за да покаже солидарността на НАТО с Украйна и твърдата позиция на подкрепа за териториалната цялост на страната. 

Генералният секретар на НАТО обеща близо 40 млн. евро от 10 доверителни фонда на страни от Алианса да бъдат предоставени на Украйна за помощ в различни направления, включително киберотбрана. 

Столтенберг обеща на Киев и оборудване, което да помогне в разследването на скорошните кибератаки, засегнали страната.

Той пристигна в Киев ден след посещението на американския държавен секретар Рекс Тилърсън. 

В отговор на новината за предстоящите разговори за членство на Украйна в НАТО Русия обяви, че потенциалното членство на страната в Алианса няма да увеличи стабилността и сигурността в Европа. 

Темата коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който посочи, че плановете на Украйна да влезе в НАТО касаят Русия косвено, но те все пак я безпокоят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови