Украйна призова цивилните от Херсонска област спешно да се евакуират, щяло да има контраофанзива

OFFNews 10 юли 2022 в 21:18 2596 5

Архив

Снимка Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Архив

Вицепремиерката на Украйна призова цивилното население в окупирания от Русия южен регион на Херсон да се евакуират спешно, тъй като въоръжените сили на Украйна подготвят контраатака там, предава БТА.

Украйна загуби контрол над по-голямата част от черноморския регион на Херсон, включително едноименната столица, през първите седмици след нахлуването на Русия на 24 февруари.

"Ясно е, че ще има сражения, ще има артилерийски обстрел... и затова призоваваме хората да се евакуират спешно", заяви вицепремиерката Ирина Верешчук по националната телевизия.

Тя заяви, че не може да каже кога точно ще започне контраофанзивата.

"Знам със сигурност, че не трябва да има жени и деца и че те не трябва да се превръщат в жив щит", каза тя.

Руските власти в Херсон твърдят, че искат да проведат референдум за отделяне от Русия, но все още не са определили датата за вота. Кремъл твърди, че бъдещето на региона трябва да се определя от жителите му.

Херсонската област включва град Херсон, който преди войната е имал население от близо 300 000 души. В момента не е известно колко от жителите на града все още са там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

6

Ран Босилек

11.07 2022 в 07:50

Мола в Киев беше пълен с военна техника, ако него имаш в предвид. А другия беше до фабрика в която се склафираха тонове амуниции в центъра на града. Удара беше по завода. Това се има в предвид, че използват цивилните като жив щит, крият се в училища, молове, детски градини и цивилни сгради. В Одеса се видя че крият техника и муниции за хеликоптери случайно от снимка на западни журналисти. Както и скорошния случай в Часов Яр, където ударили цивилна сграда и два дни изнасят трупове и ранени в униформи на ВСУ.

210

4

Merc

11.07 2022 в 00:55

Ето кой използва цивилни за жив щит .

Познахте !

Годината е 1999 и мястото е Чечня.

https://twitter.com/i/status/1546204001204686848

210

3

Merc

11.07 2022 в 00:36

жив щит !?!!??

Да бе , когато удряш със стари съветски ракети молове на десетки километри от фронтовата линия.

И там има войски на ВСУ?

Браво , путлерастки тролове !

Толкова ли сте тъпи , или просто за няколко жълти копейки може да паднете толкова ниско....

-5531

2

Ран Босилек

10.07 2022 в 22:18

"Знам със сигурност, че не трябва да има жени и деца и че те не трябва да се превръщат в жив щит", каза тя.



Както ВСУ правеха до сега

210

1

Merc

10.07 2022 в 21:55

В результате точного удара HIMARS русские оккупанты потеряли командующего армией: его машина превратилась в пепел.

Удар был нанесен по одной из баз российской армии утром 10 июля сообщил в Facebook украинский военный и политик Валерий Прозапас.

На каком участке фронта удалось поймать "крупную рыбу", он не уточнил. Судьба российского военачальника на данный момент неизвестна. При атаке под удар реактивной артиллерии попал его автомобиль.

"После работы HIMARS на одном из направлении московские на**сты не могут найти своего командующего армией. Потому что с десятками единиц техники уничтожена его машина", - сообщил военный.

В целом, отметил он, западное вооружение позволило ВСУ эффективно громит российские военные объекты в ближнем тылу. Известно о ликвидации за последние две недели уже нескольких десятков российских баз.

"Командные пункты, склады, батареи, техника оккупантов - все теперь везде достают ВСУ. И это мы еще не начинали вступление в НАТО", - подчеркнул Прозапас.
 
X

Да помогнем на украинските деца!