Украйна потвърди, че в Крим са загинали ирански инструктори

Една трета от западните артилерийски оръдия в Украйна са повредени

OFFNews 26 ноември 2022 в 11:55 1974 2

украински войник

Снимка БТА/АП

Властите в Техеран продължават да отричат, че са пратили инструктори

Секретарят на Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов потвърди пред "Гардиън", че в Крим са загинали няколко ирански военни инструктори, които са обучавали руски военни да работят с дронове-камикадзе Shahed-136.

"Джерусалем пост" съобщи през октомври, позовавайки се на украински служител, че в Крим са убити 10 ирански инструктори. Публикацията се появи, след като американските и украинските власти предупредиха, че иранците обучават руснаци в Крим.

Русия и Иран са сключили тайна сделка, че в Русия трябва да започне производство на дронове и това трябва да се случи до няколко месеца. Иран е сключил с Русия договор за доставка на балистични ракети Fateh-110 и Zolfaghar. Заедно с това Иран ще достави в Русия дронове Muhajer-6 и Shahed-136, съобщи "Вашингтон поуст" тази седмица, позовавайките се на западните служби. 

Първоначално Иран отричаше наличието на свое оръжие в Украйна, след това призна, че е доставил "малко количество" дронове в Русия няколко месеца преди войната. Властите в Техеран продължават да отричат, че са пратили инструктори.

По повод последните информации за загинали инструктори в Крим руският губернатор на полуострова Сергей Аксьонов заяви, че "това е феерично бълнуване".

Около една трета от около 350 артилерийски оръдия, доставени на Украйна от западните страни, са неработещи поради износване и повреди в боевете, съобщи вестник „Ню Йорк таймс”, цитиран от БГНЕС. Ремонтът на тези оръжия е приоритет за Европейското командване на САЩ. В тази връзка американските военни са организирали ремонтна база в Полша. Източници на вестника отбелязват, че през последните няколко месеца в базата се извършва поддръжка и ремонт на повредени в Украйна оръдия.

Гаубиците се повреждат от високия разход на боеприпаси и интензивните боеве. За бързото износване на ствола на гаубиците спомага обстоятелството, че украинските военни стрелят от голямо разстояние, това създава допълнително натоварване. Украинските военни настояват техническото обслужване да се премести по-близо до фронтовата линия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

26.11 2022 в 18:27

Еврак, колко % от HIMARS унищожиха твоите "братушки"? Вече около 300 май станаха... :D