"Уикилийкс" публикува 4800 документа за Франсоа Фийон и Марин льо Пен

OFFNews 01 февруари 2017 в 10:47 3888 3

„Уикилийкс” публикува около 4800 документа за кандидатите за президент на Франция Франсоа Фийон и Марин льо Пен.

За кандидата на републиканците за президент - Фийон, са публикувани 3630 файла, а за кандидата на националистите - Льо Пен - 1138 файла. 

И двамата политици са замесени в скандали, свързани с плащания с европейски пари. 

Френският вестник „Канар аншене” съобщи, че съпругата на Фийон е била назначена за помощничка на мъжа си в парламента и е получавала заплата, без „да изпълнява никакви конкретни задължения, като за този период е получила около 900 000 евро.

Марин льо Пен пък е обвинена, че е плащала заплати на свои съпартийци, които е назначила фиктивно като свои помощници в Европарламента. Льо Пен е назначила ръководителката на канцеларията си Катрин Гризе и телохранителя Тиери Лежие, като им е платила общо близо 300 000 евро.

ЕП даде срок на Льо Пен да върне парите до вчера в полунощ, а ако това не се случи, заплатата ѝ ще бъде орязвана с по около 7000 евро на месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

3

Бухльо

01.02 2017 в 13:51

Новак, благодаря за корекцията! За рестарт не знам, според мен е нужна промяна в мисленето и поведението на хората, което си е утопия. Тръмп може да е рестарт по отношение на системните играчи, но надали е рестарт в качествено отношение в политиката като цяло. По-скоро нов хитър играч, използващ системните слабости. Но, това бъдещето ще го покаже.

20699

2

Новак

01.02 2017 в 12:27

#1, не че има значение , но Фийон е кандидат на десницата. Иначе съм съгласен с теб. Ляво - дясно е начин за разделение на хората , за да се правят далавери зад гърба им и държат в зависимост.
Но има и друг въпрос - защо сега излязоха тези документи? И ако тези двамата на бяха кандидати за президент дали щеше да се разчуят тези факти? Както виждаме тази политическа класа навсякъде в "цивилизования" свят (за другия не ми се мисли) се е самозабравила. Явно някакъв рестарт от сорта на Тръмп е наложителен. Лошото е, че може би така са си мислили и германците през 1933.

15509

1

Бухльо

01.02 2017 в 12:07

От тези двамата, единият е социалист, другата - крайно дясна. Извън конкретния случай, има много подобни, за политически лидери от целия спектър.
Накратко - нека се караме и спорим ние за това коя идея е по-правилна и да си слагаме етикети, а в това време всички политици папкат.
А ако трябва да отидем една крачка по-нататък в разсъжданията, много от обикновените хора, които плюят на ляво или на дясно (в зависимост от това, къде се идентифицират те), също биха папкали на тяхно място.