Уханският институт по вирусология отрече да е създал новия коронавирус

OFFNews 28 април 2020 в 15:46 2747 0

Снимка Pixabay

Уханският институт по вирусология отрече твърденията, че новият коронавирус е синтезиран там, съобщи Ройтерс.

Тази конспиративна теория доби широка популярност по време на пандемията.

Макар в научните среди засега да има консенсус, че вирусът е еволюирал по естествен път, твърденията за умишлено заразяване набират скорост. Американският президент Доналд Тръмп дори обяви, че правителството му разследва дали вирусът е излязъл от лабораторията в Ухан, където бе първото огнище на болестта.

Юан Жиминг, професор от Уханския институт по вирусология и директор на неговата Национална лаборатория по биосигурност, определя като "зловредни" и "изсмукани от пръстите" твърденията за изкуствено създаден вирус. Според него те противоречат на всички събрани научни доказателства.

“Институтът няма намеренията и способностите да създава и конструира нов коронавирус", казва професорът в писмен отговор на въпроси на Ройтерс. "Още повече - в генома на SARS-CoV-2 няма следи от човешка намеса", добавя ученият.

Някои от конспиративните твърдения цитираха научна публикация от Индийския технологичен институт, който твърди, че белтъците в коронавируса имат "мистериозно сходство" с тези на ХИВ. Според повечето учени обаче SARS-CoV-2 произхожда от диво животно - най-вероятно прилеп или панголин (люспеница).

“Над 70 процента от новопоявяващите се инфекциозни заболявания идват от животни, особено от диви животни", казва проф. Юан. Той посочва, че в последните години рискът за такова прехвърляне от вид на вид расте поради тесния контакт на хората с диви животни, климатичните промени и човешката намеса в природата.

Всички седем познати досега коронавируси произхождат от животински видове - прилепи, мишки и домашни животни.

Юан отхвърля и теорията, че лабораторията инцидентно е изпуснала коронавирус, синтезиран от прилепи по време на изследвания. Мерките за сигурност при нас се спазват стриктно, коментира ученият.

Професорът признава, че все още няма категоричен отговор за произхода на вируса.

Попитан дали лабораторията в Ухан би съдействала на международно разследване на пандемията, Юан отговаря, че не е запознат с "такава процедура", но че институтът е редовен обект на проверки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!