Турция осъди Осман Кавала на доживотен затвор заради протестите през 2013 г.

OFFNews 25 април 2022 в 20:54 4066 0

Снимка Getty Images

Осман Кавала в ЕП.

Турски съд осъди на доживотен затвор бизнесмена и филантроп Осман Кавала, намирайки го за виновен за опит за сваляне на правителството чрез финансиране на антиправителствените протести през 2013 г., предаде Ройтерс.

64-годишният Кавала се намира в затвора от четири и половина години без присъда и отхвърля обвиненията, които бяха предявени към него и още 15 подсъдими заради протестите за Гези. Демонстрациите започнаха от малка протестна проява в защита на парк в Истанбул, но прераснаха в масови антиправителствени протести, обхванали цялата страна, при които загинаха осем протестиращи.

Други обвиняеми бяха осъдени на до 18 години затвор в подпомагане на опит за сваляне на правителството.

Съдът съобщи, че е решил да оправдае Кавала по обвинението в шпионаж поради липса на доказателства.

През декември 2019 г. Европейският съд за правата на човека настоя на незабавното освобождаване на Кавала от ареста, като постанови, че арестуването му е политически мотивирано и е в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. Турция игнорира решението на ЕСПЧ, въпреки че Комитетът на министрите на Съвета на Европа, който следи за прилагането на решенията на съда в Страсбург, многократно я призовава да го изпълни.

Кавала, който многократно е обвиняван от Ердоган, че е агент на американския милиардер Джордж Сорос, е видна фигура на гражданското общество в Турция. Той е основател на неправителствената организация "Анадолу Кюлтюр", подкрепяща културни и социални проекти, член-основател на фондация "Отворено общество" на Сорос в Турция. Бизнесменът се е занимавал и с популяризиране в чужбина на турското изкуство и културно наследство и е известен с подкрепата си за културни проекти, отнасящи се до теми като правата на малцинствата и кюрдския въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови