Турският СЕМ разследва 6 опозиционни тв станции. Не отразили президентските избори подобаващо

OFFNews 30 май 2023 в 16:28 930 0

регулатор

Снимка Скрийншот

Турският СЕМ не си поплюва.

Турският медиен регулатор (RTUK) започна разследване спрямо шест водещи телевизионни станции, критични към правителството. Причината за стъпката е предполагаемо "унижаване на народа" по време на отразяването на предизборната нощ, съобщиха от регулатора, цитиран от ДПА и БТА.

Органът проверява телевизиите Halk TV, Tele 1, KRT, TV5, Flash Haber и Szc TV - на практика всички национални опозиционни телевизии, заради предполагаеми "обиди" срещу турския народ по време на предизборните им репортажи, посочва RTUK в Туитър. Проверката се основавала на "оплаквания от зрители".

Председателят на RTUK Ебубекир Шахин заяви, че институцията "няма да остане безмълвна" пред лицето на телевизии, които "не зачитат националната воля, демокрацията, резултатите от изборите".

Медийният регулатор цитира коментари на журналистката Чигдем Токер по FOX TV, че "демокрацията не се състои само от урните", които тя е направила при отразяването на изборите.

Водещи журналистически съюзи споделиха послания в знак на солидарност с Токер.

RTUK не уточнява дали телевизиите са проверявани заради отразяването на първия или на втория тур от президентските избори, съответно на 14 и 28 май. Токер е направила изказването си на 28 май.

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган пряко или косвено контролира почти всички традиционни медии в Турция, което според наблюдателите е сред причините за победата му на вота в неделя.

Турският медиен регулатор, който е ръководен от служители, смятани за близки до Ердоган, получи правомощия и по отношение на интернет медиите след неотдавнашни законови промени.

По данни на организацията "Репортери без граници" Турция е на 165-о място сред 180 държави по свобода на печата.

Миналата неделя Реджеп Тайип Ердоган спечели президентския вот на балотаж и ще бъде държавен глава за още пет години. Той получи 52,14% от гласовете на избирателите и победи съперника си Кемал Калъчдароглу. На първия тур Ердоган спечели малко над 49,5% от вота или с около 2,5 млн. гласа повече от опозиционния кандидат, който получи близо 45,9%. Това е първият път, в който Ердоган се бори за поста на балотаж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови