Турски военен хеликоптер кацна в Гърция. 8 поискаха убежище (обновена)

OFFNews 16 юли 2016 в 14:07 15974 2

Турски военен хеликоптер е нарушил въздушното пространство в Гърция и е поискал кацане в Александруполис, като екипажът е подал сигнал за помощ поради техническа неизправност.

Във въздуха хеликоптерът е бил охраняван от два гръцки военни самолета, които излетели от военновъздушната база на остров Лимнос. Кацнал е по обяд в северния гръцки град.

След приземяването 8-те души на борда му - седем от тях с военни униформи и един цивилен, са поискали политическо убежище. Предполага се, че са замесени в опита за преврат в Турция.

Те са били задържани в полицията за установяване на тяхната самоличност. Военните са премахнали всички знаци, показващи ранга им в турската армия, както и частите, в които служат.

Турският външен министър поиска 8-те души незабавно да бъдат върнати в страната.

В отговор гръцкото правителство обяви, че хеликоптерът ще бъде върнат на Турция „колкото се може по-скоро“, но ще разгледа исканията на турските военнослужещи за предоставяне на убежище.

„Правителството е във връзка с турските власти за... връщането на военния хеликоптер колкото се може по-скоро“, каза говорителката на кабинета Олга Геровасили.

По отношение на пътниците тя добави: „ще изпълним процедурите според международното законодателство. Въпреки това ние се отнасяме много сериозно към факта, че те (турските военни) са обвинени в страната си в нарушаване на конституционния ред и демокрацията“.

Гръцката полиция обяви, че 8-та арестанти включват двама майори, четирима капитани и двама сержанти. Според турски източници, цитирани от Би Би Си, на борда на хеликоптера са били двама майори, капитан и петима войници.

Осемте турски военни, избягали в Гърция на борда на военен самолет след провалилия се опит за преврат в Турция, ще бъдат репатрирани "възможно най-скоро", обяви в събота вечерта в Туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

2

ELPIDA

16.07 2016 в 21:36

Ооо,да бе да,гърците ше им ги върнат през крив макарон
на кукуво лято !

12884

1

Nimart

16.07 2016 в 16:03

А сега да видим гръцките управляващи комунисти, само пари ли могат да искат от Европа или могат и да спазват европейските ценности?
 
X

Да помогнем на украинските деца!