Опитът за преврат в Турция: реакциите на световните лидери

OFFNews 16 юли 2016 в 14:27 10497 1

Военният преврат в Турция вече е почти напълно потушен. Над 200 са загиналите, властите арестуваха близо 3000 войници и президентът Реджеп Таип Ергодан съумя да запази властта си. Силна бе реакцията на световните лидери, които заклеймиха противозаконните действия на надигналите се униформени. Големите фигури в световната политика застанаха зад общава идея за избягване на насилие и спазване на демократичния ред. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова за спокойствие и заяви, че следи ситуацията. 

Американският държавен секретар Джон Кери  каза в изявление, публикувано от Държавния департамент, че Щатите следят с притеснение развитието на ситуацията в южната ни съседка. Той е разговарял с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и е изразил "абсолютната подкрепа за демократично избраното гражданско правителство и демократични институции". Позицията му бе подкрепена и от Барак Обама. 

Руският външен министър Сергей Лавров призова всички партии в Турция "да подкрепят демократично избраното турско правителство, да покажат сдържаност и да избегнат насилие и кръвопролитие". Москва и Анкара възстановиха нормалните си дипломатически отношение наскоро, след като президентът Реджеп Ердоган се извини официално на руския си колега Владимир Путин за сваления през ноември изтребител над сирийското-турската граница. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поиска бързо възстановяване на конституционния ред в страната.
"Турция е ключов партньор за Европейския съюз. ЕС напълно подкрепя демократично избраното правителство, държавните институции и върховенството на закона", каза той,

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Турция е ценен съюзник на алианса и настоя за спокойствие, сдържаност и пълно уважение за демократичните институции в Турция

Говорител на Ангела Меркел също заяви, че според германския канцлер демократичният ред в Турция трябва да бъде спазен

Новият британски министър на външните работи Борис Джонсън съобщи в публикация в Twitter, че ситуацията е притеснителна и се следи. 

Превратът бе посрещнат с радост в Сирия, където в столицата Дамаск дори избухнаха празненства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови