Тропическа буря предизвика свлачища и наводнения във Филипините: загинаха 25 души

OFFNews 12 април 2022 в 10:50 787 0

Снимка БТА/АП

Най-малко 25 души са загинали в свлачища и наводнения във Филипините, след като тропическата буря Меги връхлетя страната, съобщава Би Би Си.

Спасителните екипи се борят за спасяването на хората, блокирани по източните и южните брегове. Снимки, споделени от властите и местните жители в интернет, показват как те се промъкват през кални блата и използват салове по бързо течащи реки, за да достигнат до изолирани райони с потопени домове.

Меги - която местните хора наричат Агатон - връхлетя архипелага в неделя с ветрове със скорост до 65 км/ч. Това е първата подобна буря за годината. Обичайно във Филипините се наблюдават средно по 20 бури годишно.

Повече от 13 000 души избягаха в убежища, разположени в по-високите части, когато бурята връхлетя източното крайбрежие. Проливните дъждове и ветрове прекъснаха електрозахранването, наводниха домове и полета и предизвикаха кални свлачища в селата.

Един от най-тежко засегнатите райони е провинция Лейте. Там 22 тела са били извадени от свлачище, съобщиха местните власти.

Националната агенция по бедствията потвърди, че още най-малко трима души са загинали в района на Давао в южната част на страната.

Очаква се днес бурята да отслабне. Тя връхлетя страната около четири месеца, след като през декември супертайфунът Рай опустоши много югоизточни острови на страната, уби най-малко 375 души и засегна около 500 000. Това беше най-тежката буря, връхлетяла Филипините тази година. Експертите бяха изненадани от бързото й усилване.

Учените твърдят, че предизвиканото от човека изменение на климата е довело до по-голяма интензивност и сила на тропическите бури. От 2006 г. насам Филипините преживяват някои от най-смъртоносните си бури.

Заради географското си положение Филипините са една от най-уязвимите на климатични бедствия държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!