Трюдо изненадващо в Киев, обяви нова военна помощ за Украйна

OFFNews 10 юни 2023 в 22:54 2249 1

Джъстин Трюдо (л) и Володимир Зеленски

Снимка АП/БТА

Джъстин Трюдо (л) и Володимир Зеленски в Киев

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви днес нова военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона долара по време на изненадващо посещение в Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Трюдо се поклони пред паметника на украинските войници, загинали в боевете с проруските сили от 2014 г. насам, срещна се с президента Володимир Зеленски и направи обръщение пред украинския парламент.

"Ще бъдем с вас толкова, колкото трябва, толкова дълго, колкото е необходимо", каза той в разговор с украинския лидер, видеозапис от който беше разпространен от киевските власти.

Членуваща в НАТО Канада, в която живее една от най-големите украински диаспори в света, оказва военна и финансова помощ на Киев от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Украйна иска да се присъедини към военния алианс възможно най-бързо, но Зеленски призна, че това не може да стане, докато бушува войната с Русия.

"Канада подкрепя Украйна за членство в НАТО веднага щом условията позволят това. Украйна и Канада очакват с нетърпение разглеждането на тези въпроси на срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г.", се казва в обща декларация, приета след разговорите.

Трюдо беше дълго аплодиран в парламента след 25-минутната си реч, в която осъди руската инвазия и похвали демократичното развитие на Украйна.

Съпротивата на Украйна е свързана с "бъдещето на всички нас. Вие сте острието на копието, което определя бъдещето на 21-ви век", заяви канадският премиер.

Зеленски на свой ред отбеляза, че Украйна е признателна на канадците за тяхната подкрепа и изказа благодарности.

В Киев Трюдо е придружен от вицепремиера Кристия Фрийланд, която говори украински език.

Докато премиерът беше в Украйна, канадската министърка на външните работи Мелани Жоли съобщи, че на летището в Торонто е бил задържан регистриран в Русия товарен самолет Ан-124 - първата подобна конфискация на руски актив от страна на Отава, с която Канада цели да окаже натиск върху Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

дядо Санко

11.06 2023 в 08:23

Рундьо, Рундьо, виж какво правят истинските мъже! Светът не пренадлежи на мижитурки без доблест и достойнство.