Три възможни коалиции за правителство в Израел

OFFNews 17 март 2015 в 20:03 2516 0

Три са възможните коалиции след изборите в Израел, съобщиха от Европейския съвет за външна политика.

Хората в Израел гласуваха днес за своя 20-и Кнесет, от който ще произлезе новата управляваща коалиция. Според социологическите изследвания обаче ще е трудно за който и да е кандидат да събере необходимите над 60 места за съставяне на самостоятелно правителство.

Първият вариант е лявоцентристко правителство с премиер Ицхак Херцог.

Този вариант изглежда малко вероятен, освен ако Херцог и неговите потенциални партньори са готови да работят с Обединения арабски списък, в който влизат три партии, събрали поне дузина места на последните палестинско-израелски избори, обяснява в свой анализ директорът на програма „Близък Изток и Северна Африка“ Даниел Леви.

Партиите, подкрепяни от палестинските араби в Израел обаче по традиция са считани за недойстойни коалиционни партньори. За да направи коалиция Херцог ще трябва да се споразумее не само с Обединения арабски списък, но и да привлече още една партия с около 5-6 места. Очаква се това да е или крайнолявата партия „Мерец“, или центристката „Йеш Атид“.

Вторият възможен вариант е дясно правителство с премиер Бенямин Нетаняху.

За да остане премиер, Нетаняху вероятно ще се коалира с „Еврейски дом“ на Нафтали Бенет и с ултрарелигиозни партии като "Шас".

За мнозинство Нетаняху ще трябва да спечели на своя страна и бившия си колега от Ликуд Моше Кахлон, обяснява Леви.

Третата възможност е широка коалиция. Това е и най-вероятният вариант за коалиция, смята Даниел Леви.

Според него това би била коалиция около Ликуд и Ционисткия съюз, вероятно с Нетаняху като премиер, но с възможност за ротация. Необходимият брой места за мнозинство би се допълнил с помощта на Лапид, Кахлон и Либерман или ултраправославна партия.

Очаква се Партията на труда да поиска изключване на „Еврейски дом“ от коалицията, а Обединеният арабски списък да остане извън коалицията по искане на всички партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови