Три дни избори в Русия, властите удариха опозицията през Google и Apple

OFFNews 17 септември 2021 в 15:23 1858 0

Снимка Getty Images

В Русия тази сутрин бяха отворени всички секции за парламентарните избори. Заради пандемията гласуването в Руската федерация продължава до неделя.

Междувременно Google и Apple премахнаха днес от платформите си приложението "Умно гласуване", създадено от организацията на руския опозиционер Алексей Навални, който бе хвърлен в затвора.

Приложението работи само в дните на изборите и малко преди това и функцията му е да покаже кои депутати от опозиционни партии на Путин имат шанс за избиране и така да не бъде разпиляван опозиционният вот. То не е долюбвано и от всички представители на опозицията, тъй като може да се наложи гласуване за “сталинист антиваксър”, само защото има шансове. Въпреки това “Умното гласуване” е начин да се “покажат зъби” на Путин, след като по няколко начина от началото на годината бяха ограничени от участие почти всички силни опозиционни кандидати и бяха закрити почти всички независими медии. Това стана с обявяването на организации и хора за “чуждестранни агенти” и “нежелателни организации”, което ограничи финансирането им и позволи задържането на много от тях. Някои кандидати бяха хвърлени в затвора с фабрикувани обвинения, а други бяха спрени с бюрократични номера като обявяване на събраните от тях подписи за фалшиви.

Според New York Times и Bloomberg до свалянето на приложението "Умно гласуване" се е стигналор след като руските власти са заплашили, че ще заведат дело срещу служителите на Google в Русия. "Това приложение е незаконно в страната ни", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес. "Двете платформи бяха получили предписания", поради което се съобразиха "с духа и буквата на закона", добави той.

"Премахването на приложението "Навални" от платформите е срамен акт на политическа цензура. Руското авторитарно правителство и пропагандата ще бъдат очаровани", заяви в Туитър Иван Жданов, директор на организацията на Навални "Фонд за борба с корупцията", във връзка с решението на Гугъл и Епъл.

Препоръките за гласуване за кандидатите с най-големи шансове на "Умно гласуване" се разпространяват и по всякакви възможни начини. Вчера в Русия за известно време беше блокиран достъпа до облачаната услуга за текстообработка Google docs, заради качени там списъци. 

110 милиона имащи право на глас избират през тези три дни депутати в Държавата дума на Руската федерация. Гласува се за общо 450 депутати, които ще имат мандат от пет години. Половината от тях се избират по пропорционалната, а останалите по мажоритарната система.

Освен изборите за Държавната дума в десетки субекти на федерацията ще има регионални избори. Така например в 9 региона ще се гласува за висши длъжностни лица, в 39 региона ще се избират депутати в местните парламенти, а в още 3 региона - Северна Осетия, Карачаево-Черкезия и Дагестан - местните депутати ще гласуват за регионални лидери, предложени от президента. В цяла Русия ще се гласува и за градски и общински съвети.

Самият Путин ще гласува по интернет, след като се самоизолира заради заболяването от коронавирус на множество служители от обкръжението му. Онлайн гласуването също е критикувано от опозицията, а според медийни разследвания властите имат начини да фалшифицират резултатите от него, както и да виждат кой как гласува.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews