Тръмп пред ООН: САЩ отхвърлят глобализма и прегръщат патриотизма

Смях в залата в началото на речта на американския президент

OFFNews 25 септември 2018 в 20:06 5742 2

Снимка twitter.com/realDonaldTrump

Америка е управлявана от американци. Отхвърляме идеологията на глобализма и прегръщаме доктрината на патриотизма, обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп пред Общото събрание на ООН.

Според него това е причината САЩ повече да не признават и да не подкрепят Международния наказателен съд в Хага.

Настоящата администрация на САЩ отстоява американския суверенитет и не желае "да управлява, да контролира и да бъде хегемон в глобален мащаб", продължи Тръмп.

САЩ зачитат правото на всяка страна да спазва своите обичаи, вяра и традиции и никога няма да поучават другите страни как да живеят, работят и каква религия за изповядват, но очакват и другите страни "да зачитат американския суверенитет в замяна", подчерта той.

Смях в залата

В началото на речта си пред Общото събрание на ООН Тръмп обаче предизвика смях в залата, когато започна да изброява успехите на страната, постигнати по време на досегашния му мандат.

Той се похвали пред световните лидери, събрали се на високия форум в Ню Йорк, че американската икономика "преживява бум както никога досега" и че за по-малко от 2 години в Белия дом неговото правителство е свършило повече от почти всяко друго досега.

Думите му предизвикаха смях и шумно оживление сред присъстващите десетки държавни глави и делегати в залата.

Не очаквах такава реакция, но всичко е наред, отвърна Тръмп.

Според него САЩ сега са "по-силна, по-сигурна и по-богата страна", отколкото преди той да встъпи в длъжност през януари 2017 година.

Останалите акценти от речта

Тръмп предупреди европейските страни да не бъдат зависими от руските енергоносители:

"Германия ще стане тотално зависима от руската енергия, ако не промени курса си незабавно".

Той посочи за позитивен пример Полша - за разработването на алтернативни тръбопроводи.

В речта си Тръмп беше особено критичен към Иран:

"Иранското ръководство сее хаос, смърт и разрушение. Те не зачитат съседите си, нито границите, нито суверенните права на страните".

Той нарече Иран "корумпирана диктатура" и поиска от страните по света да се присъединят към САЩ в изолирането на ислямската република.

От трибуната на ООН Тръмп похвали и "смелата" си инициатива за мир със Северна Корея и усилията на Ким Чен-ун за разоръжаване, но същевременно предупреди, че международните санкции срещу Пхенян ще останат "в сила до освобождаването на Корейския полуостров от ядрено оръжие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

2

Новак

26.09 2018 в 09:11

Ако четем между редовете (по израза на Тиквочев) излиза, чепатриотизмът ще се изразява в неплащане на вноски в световни организации и провеждане на локални,патриотични операции в Ирак, Сирия, Афганистан. Да се готвят за американски патриотизъм Иран, Северна Корея и може би Венецуела.

23293

1

Стефан

25.09 2018 в 23:15

И сега кво ще правят всичките евро - пиндо тролчета, които до вчера заклеймяваха патриотизма? Като вече нема да има кинти?
 
X

Подкастът на OFFNews