Тръмп нарече сенаторка Покахонтас и обиди и индианците в САЩ

OFFNews Последна промяна на 28 ноември 2017 в 07:55 6008 0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи неуместен опит да се пошегува, като нарече Покахонтас сенаторката от Демократическата партия Елизабет Уорън пред военни ветерани от индианското племе навахо, които прие в Белия дом, предаде Франс прес.

На церемония в чест на хората от племето навахо, служили в американската армия като шифровчици-преводачи през Втората световна война, чувството за хумор отново напусна Тръмп. 

"Вие сте били тук много преди нас. Нищо, че имаме представителка в Конгреса, която - както се твърди - е там отдавна. Наричат я Покахонтас", опита се да се пошегува Тръмп сред неловко мълчание.

Той редовно отправя нападки срещу Елизабет Уорън, която нарича Покахонтас. Тя твърди, че има родствена връзка с коренното индианско население, но Тръмп възразява, че тази връзка е твърде далечна и че сенаторката я използва, за да извлича изгоди за кариерата си.

Елизабет Уорън

Националният конгрес на американските индианци заяви, че забележката на Тръмп е хвърлила сянка върху церемонията, чиято цел е била да се отдаде почит на приноса на военните от племето навахо за победата на американската армия в Пасифика. Те използвали своя език, за да изпращат кодирани послания, които японците не можели да дешифрират.

"Съжаляваме, че президентът използва името Покахонтас, за да обиди политически противник, което засенчва истинската цел на днешната церемония. Ние почитаме Покахонтас, която е героиня на своя народ - индианското племе памунки в Вирджиния. Още веднъж приканваме президента да се въздържа да използва името й по начин, опетняващ нейната памет", каза председателят на Националния конгрес на американските индианци Джеферсън Кийл.

Белият дом заяви, че Тръмп не е отправил расистка обида, наричайки сенаторката Елизабет Уорън с прозвището Покахонтас, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че Тръмп изпитва огромно уважение и високо цени ветераните от Втората световна война.

"Според мен за повечето хора е обидно, че сенатор Уорън лъже за произхода си в изгода на своята кариера", добави Сандърс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови