Тръмп допусна, че е възможно да не е спечелил президентските избори

OFFNews 14 ноември 2020 в 11:09 3528 1

Снимка Evan Vucci/AP Photo/БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп почти призна, че вероятно ще му се наложи да напусне Белия дом, предадоха няколко световни агенции. Джо Байдън беше обявен за победител на проведените този месец избори, но Тръмп до сега отказваше да признае победата му. Негови адвокати оспорват неуспешно резултатите пред съда.

"Тази администрация няма да въведе мерки за изолация", заяви Тръмп, докато обявяваше плановете за разпределяне на новоразработената ваксина срещу коронавируса. "Надяваме се, че, каквото и да се случи в бъдеще, кой знае коя администрация ще бъде, предполагам, че времето ще покаже. Но мога да ви кажа, че тази администрация няма да въведе мерки за изолация", подчерта президентът на САЩ.

Тръмп заяви, че до края на годината може да бъдат одобрени две различни ваксини срещу коронавируса, а 20 милиона дози да бъдат раздадени още следващия месец. Президентът на САЩ добави, че ваксините няма да бъдат предоставени на Ню Йорк, където губернаторът Ендрю Куомо постави под въпрос процесът на одобряване на ваксина, използван от федералните власти и заяви, че иска проверка от местни източници.

"Така че няма да я доставяме в Ню Йорк, докато не получим разрешение да го направим", заяви Тръмп. Президентът на САЩ добави, че всички граждани ще могат да се ваксинират до април, отбелязва Ройтерс.

Байдън вече започна процесът на предаване на властта, въпреки че Белият дом отказва да сътрудничи, припомня ДПА. Тръмп успя да спечели в щата Северна Каролина и това му донесе още 15 електори в Избирателната колегия, предаде Асошиейтед прес. С това неговият брой електори в колегията става 232. Байдън победи Тръмп в ключовите колебаещи се щати Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин и Аризона. С гласовете от тях той получи подкрепата на 290 електори в Избирателната колегия.

Агенция Асошиейтед прес засега не отчита спечелените електори в щата Джорджия и се въздържа да обяви Байдън за победител там, докато тече ръчно преброяване на бюлетините. То последва машинното и започна вчера. Ще приключи в сряда. До него се стигна заради малката разлика в резултатите между двамата кандидати и по силата на разпоредби на нов местен закон. Ако ръчното преброяване в Джорджия потвърди победата на Байдън, което се очаква да стане, това ще му донесе официално общо 306 гласа в Избирателната колегия.

Снощи редица водещи американски медии, сред които телевизиите Си Ен Ен и Ен Би Си обявиха, че Байдън получава подкрепата на 306 членове на Избирателната колегия, която ще избере официално новия президент. Тръмп има 232 електори, предаде Франс прес. Избирателната колегия има общо 538 членове.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обаче заяви в обръщение към млади републиканци, че президентът Тръмп е решен да оспорва резултатите в съда и да спечели втори мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови