Тръгнаха първите камиони с доставки на хуманитарна помощ за Газа от временното американско пристанище

OFFNews 17 май 2024 в 13:57 1012 0

Снимка GettyImages

Централното командване на САЩ съобщи, че първите камиони с хуманитарна помощ за палестинското население са започнали да се предвиждат по крайбрежието на Ивицата Газа. Тя е доставена на временното американско пристанище край северните брегове на анклава, предадоха световните агенции. Колоната е потеглила в 9:00 ч. местно време.

В съобщението на СЕНТКОМ се уточнява, че никакви американски военнослужещи не са слизали на брега.

"Това е многонационална акция за допълнителна помощ за цивилните палестинци чрез морски коридор, който е изцяло за хуманитарни нужди. В доставките са включени стоки, дарени от редица държави и хуманитарни организации", допълниха от Централното командване на САЩ.

Изграждането на изкуственото временно американско пристанище край Газа, предназначено да улесни доставката на хуманитарна помощ, бе завършено на 8 май, но но не можа да бъде придвижено до определеното място поради лоши метеорологични условия, съобщи тогава Пентагонът.

Според настоящия план хуманитарната помощ първо ще бъде товарена на кораби в Кипър, а оттам ще бъде доставена в пристанището. След това помощта се прехвърля на спомагателни съдове и се доставя на специално създаден кей. Оттам тръгват камионите.

"Целта е ежедневно да се доставят около 500 тона хуманитарна помощ в Газа", каза адмирал Брад Купър, командващ Централното командване на военноморските сили на САЩ.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Юлиян Караджов: Нивата на употреба на райски газ са чудовищни