Тимошенко на Майдана: Не си тръгвайте

OFFNews 23 февруари 2014 в 03:23 15466 17

Снимка http://dmnewsi.com/

Юлия Тимошенко на площада на независимостта в Киев

"Докато не довършите това...никой няма право да си отиде." Това заяви бившият украински премиер Юлия Тимошенко, която призова протестиращите на площада на независимостта в Киев да продължат протестите.

Тимошенко, която има проблем с гърба, говори пред множеството от инвалидна количка, след като беше освободена от затвора.

Речта й дойде след края на драматичен ден, през който президентът Виктор Янукович се опита да избяга от Киев, но беше спрян от граничари.

"Вие сте герои, защото никой не би могъл на направи това, което вие направихте. Ние унищожихме този рак, този тумор", каза тя през сълзи.

Но въпреки че тя беше приветствана от мнозина на площада, тя не се радваше на пълната подкрепа от опозицията, отбелязва кореспондентът на Би Би Си Дейвид Щерн. Преди да влезе в затвора през 2011 година нейният рейтинг падна и много украинци я обвиняваха за хаоса след Оранжевата революция и я виждаха като част от украинския корумпиран елит.

Десетки напуснаха площада с отвращение, когато тя се появи на сцената, отбелязва в репортажа си Би Би Си.

Пътят за излизането на Тимошенко от затвора бе прокаран от парламента в петък.

Тимошенко бе осъдена на 7 г. затвор по обвинение в злоупотреба със служебно положение при подписването на договори с Русия за доставка на газ през 2009 година.

Тази сутрин на площада е спокойно. Има около 500 протестиращи. Барикадите и подстъпите към Майдана се охраняват от патрули.

След освобождаването си Тимошенко заяви пред журналисти, че тези, които стоят зад насилието в Украйна трябва да бъдат наказани.

По данни на здравното министерство 88 души са били убити по време на протестите от 18 февруари досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки