Терористите в Белгия дошли от Сирия с план за кървави атаки срещу полицията

Белгия повиши нивото на заплаха от тероризъм в страната

OFFNews 16 януари 2015 в 07:50 5983 5

Снимка Reuters

Белгия повиши до трета степен нивото на заплаха от тероризъм след мащабната антитерористична акция, при която бяха убити двама ислямистки военни, а трети беше ранен.

Заподозрените бяха застреляни в източния град Вервие, намиращ се близо до границата с Германия, след като откриха огън по полицията с автоматични оръжия на 15 януари вечерта.

Те са се върнали от Сирия и са планирали атаки срещу полицията, съобщиха официалните власти в страната, цитирани от Би Би Си.

"Заподозрените откриха огън с военно оръжие и пистолети, използвани от специалните части на федералната полиция, преди да бъдат неутрализирани", съобщи прокурор Ерик Ван Дер Сипт.

Очевидци разказват, че чули стрелба и поне три експлозии.

Според белгийския журналист Марк Екхаут заподозрените във Вервие са искали да нападнат полицейско управление и да убият много хора.

След операцията са били открити четири автомата "Калашников", оборудване за производство на бомби, полицейски униформи, пишат местни медии, цитирани от Би Би Си. Специалните част остават в района на Вервие.

Антитерористичната операция обхвана столицата Брюксел и околните градове. По-рано в четвъртък двама заподозрени бяха арестувани в брюкселско предградие.

Издирването на заподозрени е продължило цялата нощ. Арестувани са 10 души.

Повече от 300 души са напуснали Белгия, за да се бият на страната на ислямистки военни групи в Сирия и Ирак, по данни, съобщени от официалните власти.

Атаката в Белгия стана седмица след нападенията във френската столица Париж, в която бяха убити общо 17 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови