Терористични заплахи затвориха десетки посолства на САЩ

OFFNews 04 август 2013 в 08:20 1253 2

Белият дом. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
Белият дом. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

САЩ взеха решение да затворят около 20 свои посолства по света и да обявят засилени мерки за сигурност край тях. Повод за това стана информация за подготвяни терористични актове в Близкия изток и Северна Африка.

Съветниците на американския президент Барак Обама по националната сигурност проведоха среща в събота вечерта, на която беше решено страната да затвори десетки свои посолства.

Обама не е присъствал на срещата, но е получавал редовни брифинги през последната седмица, след като е инструктирал своя екип по националната сигурност "да предприеме всички необходими стъпки, за да защити американския народ от потенциална заплаха, идваща от Арабския полуостров", се посочва в съобщение на Белия дом.

Британското и германското посолства в Йемен също ще бъдат затворени на 4 и 5 август поради "повишена тревога за сигурността", съобщиха властите в двете западноевропейски държави.

Вчера беше съобщено, че има опасност от атентати на Ал Кайда през август и бе издадено предупреждение към американските граждани да се въздържат от пътувания в чужбина.

Европейският съюз заяви, че ще вземе всички необходими предохранителни мерки след стъпкита, предприета от САЩ. "Уведомени сме за мерките от страна на САЩ и поддържаме връзка с американските си колеги", добави говорителят на Европейската комисия Александер Полак.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!