Тереза Мей няма да се оттегли, ще опита да състави нов кабинет (обновена)

OFFNews 09 юни 2017 в 13:04 2685 4

Тереза Мей

Лидерът на британските консерватори Тереза Мей няма да се оттегли въпреки Пировата победа на вчерашните извънредни парламентарни избори, които сама свика.

Мей поиска от кралица Елизабет Втора одобрение за съставяне на нов кабинет. С тази новина, съобщена около 12 ч българско време, бившият и вероятно бъдещ британски премиер разсея съмненията, че ще се оттегли от лидерското място в партията си.

На изборите на 8 юни консерваторите загубиха част от местата си в парламента и няма да имат пълното мнозинство, на което Мей се надяваше, за да води по-уверено преговорите за Брекзит.

По последни неокончателни данни консерваторите вземат 319 места (от необходими 326 за пълно мнозинство), лейбъристите – 261, Либералните демократи – 12, а Шотландската национална партия – 35.

Мей изглежда е решена да скрепи мнозинството с помощта на 10-те депутатски мандата на DUP (Демократичната юнионистка партия). Заедно те ще имат 329 места в парламента.

Медиите на Острова определиха свикването на вота като хазартен ход, който се е обърнал срещу Мей.

ОБНОВЕНА:

В официално съобщение на "Даунинг стрийт" Мей обяви официално намерението си да състави правителство, с което да осигури сигурност на страната и да я преведе през жизненоважните промени, които предстоят. Правителството й ще е коалиционно - консерваторите ще работят в съюз с Демократичната юнионистка партия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика