Талибаните превзеха две столици на провинции, освободиха затворниците в Шеберхан

OFFNews 07 август 2021 в 19:41 3726 0

Снимка Getty Images

Разрушенията след бомбената атака до дома на министъра на отбраната в Кабул

Талибаните съобщиха, че са поели контрола над град Шеберхан в северната афганистанска провинция Джаузджан. 

Това е втората столица на провинция, попаднала под контрола на бойците, след като превзеха Заранж в югозападната провинция Немруз в петък.

Превземането е голям удар по силите за сигурност, а битки бушуват в цялата страна.

Има съобщения и за тежки боеве в Кундуз на север и Лашкар Гах на юг.

Насилието ескалира в целия Афганистан, след като американските и други международни сили започнаха да изтеглят войските си от страната, след 20-годишни военни операции.

Талибанските екстремисти постигнаха бърз напредък през последните седмици, завладявайки големи части от провинциите и сега са насочени към ключови градове.

Шерберхан е крепост на бившия афганистански вицепрезидент и военачалник Абдул Рашид Достум, чиито поддръжници водят борбата срещу въстаниците.

Началникът на регионалния съвет Бабур Ещи заяви пред Би Би Си, че сега бойците контролират целия град, с изключение на армейска база, където все още се водят боеве.

Говорителят на афганистанското министерство на отбраната Фаваад Аман заяви, че правителствените сили все още владеят „по-голямата част“ от града, включително летището, и настоя, че Шерберхан „ще се освободи от терористите скоро“.

Но той призна, че талибаните са превзели части от града и че правителствените войски са се оттеглили „за да се предотвратят цивилни жертви“.

Представители на талибаните заявиха, че са превзели затвор в Шеберхан и са освободили задържаните там. Видео във социалните мрежи показва стотици затворници, напускащи градския затвор.

Други столици на провинции също са под натиск, включително Херат на запад и южните градове Кандахар и Лашкар Гах.

Афганистанската армия казва, че десетки ислямистки бойци, включително висши командири, са били убити в Лашкар Гах. Талибаните обаче отрекоха тази версия.

А в столицата на Афганистан Кабул тази седмица талибаните застреляха бившия говорител на президента Ашраф Гани и извършиха бомбена атака срещу къщата на действащия министър на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!