Талибаните обявиха 3-дневно прекратяване на огъня заради края на Рамазан

OFFNews 24 май 2020 в 08:50 2404 0

Талибаните в Афганистан обявиха тридневно прекратяване на огъня заради мюсюлманския празник Айд ал Фитр, който бележи края на свещения месец Рамазан, предаде Би Би Си. 

Прекратяването на огъня започва от днес, след като през последните месеци талибаните извършиха серия от смъртоносни атаки срещу афганистанските сили.

Афганистанското правителство от доста време призовава бунтовниците да обявят прекратяване на огъня, преди предложените вътрешно-афганистански преговори в съответствие с мирното споразумение между САЩ и талибаните в края на февруари. 

По-рано лидерът на талибаните заяви, че са ангажирани да спазват споразумението със САЩ, въпреки че са обвинявани в извършването на хиляди атаки в Афганистан от подписването му.

"Не предприемайте никакви офанзивни операции срещу врага, но ако те ви нападнат, то тогава се защитете", заяви говорителят на талибаните Забихула Муджахид в събота. Той добави, че прекратяването на огъня е обявено само за празника Айд ал Фитр.

Афганистанският президент Ашраф Гани приветства изявлението на талибаните и каза, че неговите войници ще се съобразят с условията на примирието. 

Представители на афганистанското правителство съобщават за повече от 3800 нападения с 420 убити цивилни и 906 ранени от подписването на сделката през февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!