Световните медии: Папа Франциск призова бедна, враждебна България да отвори сърцето си за мигрантите

OFFNews 06 май 2019 в 11:31 27611 4

Враждебност към бежанците и негативно отношение към Римокатолическата църква в държавата с най-задълбочаващата се демографска криза и най-ниския стандарт на живот в Европа. Това са акцентите в световните медии при отразяването на посещението на папа Франциск у нас, като някои от статиите са написани в сътрудничество с български журналисти.

Вчера папа Франциск пристигна у нас за двудневно посещение. Той призова България да не затваря сърцето си към мигрантите, които търсят подслон в Европа, за да избягат от войната и мизерията в страните си.

"До всички българи, които са запознати с драмата на емиграцията, с цялото ми уважение ви призовавам да не затваряте очите, сърцата и дланите си - в унисон със своите традиции - до тези, които чукат на вратата ви", заяви той.

"Ню Йорк Таймс" пише, че папата е отправил посланието си пред една от "най-враждебните към мигранти" нации на континента, поставяйки се в остра опозиция и с правителството, и с църквата. Те отбелязват, че папата за първи път отправя подобен призив в държава с толкова малък брой католици, която толкова ясно се разграничава от подобни позиции. 

"Вашингтон пост" набляга на факта, че "център-дясната проевропейска управляваща коалиция" съдържа три националистически, антимиграционно настроени партии, които предвождат враждебните нагласи на населението.

"Правителството призова Европейския съюз да затвори границите си за мигранти и прекъсна достъпа през границата си с Турция с ограда от бодлива тел", пишат от изданието. 

Вашингтон Пост

Американската медия Ей Би Си също отбеляза призива на папата и коментира задълбочаващата се демографска криза в страната.

"Държавата губи населението си по-бързо от всяка друга нация според доклади на Обединените нации. Настоящият брой жители е 7 милиона, но се очаква да спадне на 5,4 млн. до 2050 г. и до 3,9 млн. до края на века", коментират от изданието.

Радио "Свободна Европа" посочва, че папата е бил приет "студено" в страната ни и че отношението към Римокатолическата църква у нас е по-скоро негативно.

"Папа Франциск се опита да преодолее напрежението между православния и римокатолическия клонове на християнството, включително и с историческата си среща през февруари 2016 г. с патриарх Кирил, главата на Руската православна църква, в Куба. Въпреки това Светия синод на Българската православна църква отказа всякаква възможност да се помоли заедно с папата", пишат те.  

"Дойче веле" също отбеляза посещението на папата у нас с подобен акцент. Те съобщават, че папа Франциск е призовал българите да отворят сърцата и домовете си към "добронамерените мигранти" и да осъзнаят, че бягат от война и бедност, за "да намерят нови възможности или поне безопасност". 

"Вашата земя винаги е била мостът между Изтока и Запада", цитират го те, допълвайки, че намеква за бежанската криза, в която милиони хора бягат от война в Близкия изток и северноафриканските държави, за да потърсят подслон в Европа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4245

3

rrr11

06.05 2019 в 14:46

Папата да даде пример и да прибере във Ватинака един катун от 4-500 човека от Афганистан. Тогава евентуално може българите да си помислим, и да му откажем най-учтиво да приемаме мигранти. В Азия и Африка има предостатъчно мирни държави, където могат да мигрират, без да бият много път до Европа.

77927

2

El Commandante

06.05 2019 в 11:57

Папата: Бъдете добри с мигрантите, давайте им пари и ключа за вкъщи!

Българите: Да, добре...

6500

1

petio01

06.05 2019 в 11:49

Безсмислен призив - до там сме я докарали, че мигрантите не искат и да чуят за оставане в България. Немалка част от българите - също. Досега са напуснали повече от 2 милиона млади сънародници - половината работоспособно население. Бежанци от войните в Сирия, Ирак и Афганистан са под 20% от работоспособното население на трите държави.