Ставрос Димас вероятно ще е новият премиер на Гърция

OFFNews 14 април 2012 в 15:30 1304 0

Гръцкият парламент е разпуснат до 6 май. Снимка: БГНЕС
Гръцкият парламент е разпуснат до 6 май. Снимка: БГНЕС

Сегашният външен министър на Гърция и зам. -председател на „Нова демокрация” Ставрос Димас е възможен компромисен кандидат за премиер на Гърция след предсрочните парламентарни избори на 6 май.

Това съобщи в днешния си брой вестник „Катимерини”, цитиран от агенция "Фокус". Очаква се в новия парламент да влязат рекорден брой партии и със сигурност след изборите ще се наложи да бъде формиран коалиционен кабинет.

До предсрочни избори в Гърция се стигна за пореден път, след като преди дни премиерът Лукас  Пападимос поиска от президента Карлос Папуляс да разпусна парламента и да свика предсрочни избори. Президентът насрочи вота за 6 май (в Гърция Гергьовден се празнува на друга дата).

На тези изборите гласоподавателите ще могат за първи път да изразят отношението си към програмата за строги икономии, която Гърция изпълнява в замяна за милиардите кредитна помощ от страна на Европейския съюз и МВФ. Социологическите проучвания сочат, че нито една от двете основни политически партии - „Нова демокрация” и ПАСОК няма да може да спечели достатъчно гласове, за да сформира самостоятелно правителство. От „Нова демокрация” обявиха, че ще се борят до последно за това да получат мнозинство.

Лидерът Антонис Самарас даде ясно да се разбере, че новият премиер трябва да е лидерът на партията, която е спечелила най-много гласове на изборите. Но левите най-вероятно няма да са съгласни.  Смята се, че най-добрият компромисен вариант е бившият еврокомисар Ставрос Димас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!