Спасиха ръката на Михайло Дианов, героя от Азов

Морският пехотинец, който се превърна в символ на героичната отбрана на Мариупол, е от български произход

OFFNews 14 декември 2022 в 15:15 9094 7

Дианов
Морският пехотинец от български произход Михайло Дианов.

Морският пехотинец Михайло Дианов, чиято снимка от завода Азовстал в Мариупол стана световно известна, е опериран успешно в САЩ. Това съобщиха от ФК Шахтьор, които поеха разходите по лечението на героя, който е от български произход.

"Операцията беше успешна. След рехабилитацията дясната ръка на Михайло ще бъде напълно функционална. Дианов ще се върне в Украйна през следващите дни", се казва в изявление на футболния клуб.

Морският пехотинец се сражаваше с външна метална шина в завода Азовстал и се превърна в един от символите на героичната му отбрана от руските нашественици. След като азовци получиха заповед от Киев да се предадат той и другарите му попаднаха в плен, но по-късно бяха разменени срещу Виктор Медведчук - известен като "кума на Путин".

След освобождаването на Дианов от плен той се завърна в родината си като жив скелет, а ръката му бе силно деформирана и лекарите не даваха особени надежди, че може да бъде спасена. Гражданите на Украйна обаче събраха 23,4 млн. гривни за лечението му. Тогава обаче се намеси милиардерът Ринат Ахметов, най-богатият човек в страната. Неговият футболен отбор ФК "Шахтьор", чийто върл фен е Дианов, пое всички разходи по лечението и рехабилитацията на защитника от Мариупол.

След това боецът реши да даде събраните средства за своите побратими от Азовстал.

През ноември Дианов изпрати първите 3 милиона гривни на "Фонда за подпомагане на семействата на защитниците на Азовстал", за да помогне на децата на загиналите герои. Според морския пехотинец тези пари ще отидат за подпомагане на децата на загиналите защитници на "Азовстал".

По-късно той дари още 1 млн. гривни на семействата на загиналите герои, защитавали Азовстал, и 1,7 млн. гривни за бионични протези за ветерани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

7

Mateevk

15.12 2022 в 07:48

Снимката при завръщането му в Украйна силно напомня снимките на концлагеристите от немските концлагери при освобождаването им.

2550

6

alfakentavur

14.12 2022 в 18:38

Пожелавам му да стане по-здрав и от преди!
И да бъде в челните редици на парада за победата над Путлеристан!

210

5

Merc

14.12 2022 в 17:50

Слава Украини !
Слава нации !

И пи**ец Российской федерации !...

2073

4

Johnny B Goode

14.12 2022 в 15:55

Най-голямата разлика между "колективният запад" към който Украйна се присъединява с бързи крачки и средновековния "русский мир" е отношението към отделния човек.
На родните БГ мурзилки им е малко трудно да го осмислят.

2923

3

Cornucopia

14.12 2022 в 15:36

Да е жив и здрав! Пожелавам му да се изпикае върху гроба на путин

345

2

Джендо Джедев

14.12 2022 в 15:30

"лекарите не даваха особени надежди, че може да бъде спасена."

Е да, ама на запад от Сърбия медицината е достатъчно напреднала, види се.

-529

1

6екеr4о

14.12 2022 в 15:28

Един футболен коментатор бе казал, че има Бог и той е българин. Да, наистина има Господ Бог и той е помогнал на този доблестен мъж с български произход не само да оцелее, но и да оздравее! Поклон и Респект за него и за всички, които са спомогнали това Чудо да се случи!!! Думите са безсилни...
 
X

Да помогнем на украинските деца!