Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Словакия е с ново служебно правителство. Нито един член в него няма да участва в предсрочния вот през септември

OFFNews 15 май 2023 в 17:31 1302 0

Словакия

Снимка БТА

Президентът Зузана Чапутова връчва мандата на служебния премиер Людовит Одор.

Новото словашко правителство, съставено от технократи, положи днес клетва пред президента Зузана Чапутова. Кабинетът ще управлява страната до предсрочните избори през септември в условията на политическа криза, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Людовит Одор, бившият заместник-управител на централната банка и уважаван икономист, е новият премиер. Правителството му е съставено от 15 министри. Дипломатът Мирослав Влаховски е назначен за външен министър, а Мартин Шкленар, бивш високопоставен служител в министерството на отбраната - за военен министър.

Одор, който произхожда от унгарското малцинство в Словакия, не е свързан с никоя политическа партия. Нито един член на неговото новосформирано правителство няма да участва в предстоящите избори.

"Не можем да правим чудеса, но може да очаквате от нас да осигурим нормалното функциониране на държавата", заяви новият министър-председател.

Словакия е без стабилно правителство от 15 декември, когато коалиционното правителство, ръководено от премиера Едуард Хагер, загуби вота на недоверие в парламента, внесен от опозицията след месеци на политическа криза. Първоначално Чапутова помоли Хегер да оглави служебен кабинет до провеждането на предсрочен вот през септември. Въпреки това след като четирима членове на служебния кабинет напуснаха постовете си, Хегер подаде своята оставка и Чапутова реши да бъде съставено правителство от технократи.

Правителството на Одер ще премине през процедурата на вот на доверие в парламента в рамките на 30 дни.

Президентът на Словакия заяви, че в ограниченото си време новото правителство трябва да се съсредоточи върху стабилизирането на сегашната ситуация в страната, да подготви бюджет за следващата година и да организира произвеждането на предсрочните избори, насрочени за 30 септември.

Правителството на Хегер твърдо подкрепяше Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия и предостави на украинските въоръжени сили исканите от тях оръжия, в това число и 13 съветски изтребителя МиГ-29 и системи за противовъздушна отбрана С-300.

Някои опозиционни лидери, включително и бившият министър-председател Роберт Фицо, се противопоставят на продължаването на военната подкрепа за Украйна и на санкциите на Европейския съюз срещу Русия. Според нови социологични проучвания Фицо и неговата лява партия "Смер - Социална демокрация" са фаворити за спечелването на предстоящия вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови