Сирийската армия започна прочистването на Хомс

Юлиан Христов 01 март 2012 в 09:22 1333 0

Над 100 убити в Сирия само за ден
Над 100 убити в Сирия само за ден

Сирийската армия започна операция по прочистването на част от град Хомс от членове на опозицията. Обсаден е квартал Баба Амр, чиято съдба за момента остава неясна, предава Би Би Си. 

Поне 7000 войници и офицери са се включили в действията на сухопътната офанзива. Източници от двете страни съобщават, че силите за сигурност са опитали да напреднат на няколко фронта след седмици тежък обстрел.

Сирийските власти заявиха, че техните войници „прочистват”, докато според активистите атаката е била отблъсната. Войници от специалните части на армията прочистват всяко здание в квартала и търсят скрити членове на опозицията и чуждестранни журналисти. Сирийската армия прочиства от опозиционери и съседните на Хомс градове Растан и Ал Кусейр. Съобщава се за боеве в района на градовете Хама, Алеп и Идлиб.

По данни на чуждестранни дипломати в Дамаск в акцията участва по-малкият брат на президента Башар Асад – Махер Асад, който ръководи сирийската 4-та бронетанкова дивизия, добила известност от началото на военния конфликт в страната като безкомпромисна срещу антиправителствените бунтовници.

В отговор Свободната сирийска армия  активизирала офанзивата срещу правителствените части в цялата страна.

Междувременно специалният пратеник на ООН и на Арабската лига Кофи Анан се надява "в най-близко бъдеще" да реши проблемите в Сирия.

Планът за уреждане на кризата, който Анан ще отстоява в Дамаск, се базира на предложение на Арабската лига, отхвърлено от Сирия. То  предвижда президентът Асад да се оттегли от поста си, а в страната да бъде установена многопартийна система на управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!